Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Geothermische warmtepomp en geothermie als ideale verwarming voor de woning

De geothermische warmtepomp die gebruik maakt van geothermie maakt komaf met dure energiefacturen! Met de plaatsing van een geothermische warmtepomp als centrale verwarming haal je effectief de warmte uit de grond om de woning te verwarmen of voor de productie van sanitair warm water te zorgen. Peperdure energiefacturen horen zo tot de verleden tijd! Geothermische warmtepompen zijn bovendien een duurzame en ecologische oplossing voor het milieu.

warmtepomp

Wat zijn geothermische warmtepompen?

Geothermische warmtepompen zijn warmtepompen die de nodige warmte onttrekken aan de bodem of het grondwater. Dit proces noemen we geothermie. Vandaar dat men bij geothermische warmtepompen ook vaak refereert naar grond/water of bodem/water warmtepompen. Een geothermische warmtepomp is een volwaardig alternatief voor de klassieke vormen van verwarming.

residential heating systems technician at work 6JLATZ7 scaled

Een geothermische warmtepomp bestaat uit drie onderdelen:

  • De warmtebron (de bodem)
  • De warmtepomp
  • Het afgiftesysteem (boiler & verwarmingstoestellen)


Een sonde die een mengsel van water en glycol bevat wordt via een grondboring aangebracht in de bodem op een diepte van 80 tot 120 meter. Een circulatiepomp zal het mengsel door de sonde sturen. Het aanwezige mengsel van glycol en water onttrekt de warmte aan de bodem. Het koelmiddel zal op zijn beurt verdampen en wordt door een compressor samengedrukt. Tegelijkertijd stijgt de druk en de temperatuur van het koelmiddel. Een afgiftesysteem of buizensysteem in de grond vangt deze onttrokken warmte uit de aarde op en geeft deze versterkt af in de woning. Dit proces herhaalt zich constant.

Geothermie of aardwarmte is een warmtebron die niet onderhevig is aan temperatuurschommelingen. De stabiele energie van de aarde is onuitputtelijk en zelfs geschikt voor grotere installaties. Dus niet enkel om te voorzien in de energieproductie van gewone huishoudens. Geothermische warmtepompen leveren daardoor het beste rendement.

Mensen denken vaak dat er voor de plaatsing van een geothermische warmtepomp een grote tuin nodig is. Dit is een duidelijk misverstand. Het ondergrondse buizensysteem (dat enkele tientallen meters lang is) kan immers zowel verticaal als horizontaal onder de grond worden geplaatst. De noodzakelijke grondboringen voor kleinere tuinen zijn hierdoor wel intensiever en kosten ook wat meer.

Een geothermische warmtepomp wordt steeds aangesloten op een vloerverwarmingssysteem of op de verwarming van een zwembad. Maar je kan geothermie ook aanwenden voor de warmwaterboiler of een combinatie van vloerverwarming en sanitaire warm waterproductie.

De prijs en installatiekosten van een geothermische warmtepomp worden bepaald door de warmtebehoefte van de woning. Omdat er voor de installatie van een geothermische warmtepomp een ondergronds buizensysteem vereist is, ligt de installatiekost wel hoger dan, bijvoorbeeld, een lucht-water warmtepomp. Voor geothermische warmtepompen is de structuur van de ondergrond ook een bepalende factor. Investeren in een geothermische warmtepomp is toekomstige prijsstijgingen van energie grotendeels minimaliseren.

Het is dus niet evident om richtprijzen te geven voor een specifieke geothermische warmtepomp omdat de warmtebehoefte en de structuur van de ondergrond bepalende factoren zijn. Om dit voor jou persoonlijk uit te rekenen raden we alvast aan een vrijblijvende offerte aan te vragen.