Wij zijn gesloten tijdens het bouwverlof van 13 juli t.e.m. 5 augustus 2024!

Haal het maximale rendement uit je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een fantastische manier om duurzame energie op te wekken, maar wist je dat de kracht van je zonnepaneelinstallatie niet alleen afhangt van de kwaliteit van de panelen zelf? De externe omgeving speelt een cruciale rol in hoeveel energie je uiteindelijk kunt produceren.

Laten we eens duiken in de externe factoren die het rendement van je zonnepanelen beïnvloeden en hoe je deze in je voordeel kunt gebruiken.

1. De ideale hellingsgraad van je panelen

De hoek of hellingsgraad waaronder je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, is van vitaal belang. Idealiter worden ze in een hoek van 30° tot 35° geplaatst om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Heb jij een plat dak? Dan zorgen wij voor de installatie van jouw panelen in de meest ideale hoek.

Wijkt de hellingsgraad eerder af naar 15°-30° of 35°-45°? Dan kan dat een verlies van 3% tot 5% rendement betekenen.

En bij daken steiler dan 45° kan dit verlies zelfs oplopen tot tussen de 5% en 8%.

2. Belang van oriëntatie van je zonnepanelen

De ligging van je dak heeft een grote impact. Het zuiden levert logischerwijs de maximale opbrengst op. Daken die gericht zijn naar het oosten of westen zijn ook prima, maar gericht naar het noorden? Die plekken kun je beter vermijden vanwege aanzienlijk rendementsverlies.

3. Hoe meer schaduw, hoe groter het rendementsverlies

Bomen, schoorstenen en naburige gebouwen kunnen allemaal zorgen voor schaduw en zo je rendement aanzienlijk verminderen. Meer zonlicht betekent meer energie, dus het optimaliseren van de lichtinval is cruciaal.

4. Hou je panelen koel voor meer energie

Een koel paneel is een gelukkig paneel. Zonnepanelen presteren beter op een frisse, winderige dag dan tijdens een hittegolf. Als de temperatuur van het paneel boven de 25°C uitkomt, daalt het rendement. Zorg daarom voor voldoende ventilatieruimte tussen de zonnepanelen en het dak om oververhitting te voorkomen.

Reken op Soloya voor het maximale haalbare rendement

Nu je weet hoe belangrijk deze externe factoren zijn, kun je stappen ondernemen om je zonnepanelen optimaal te laten presteren. Bij Soloya helpen we je graag met het adviseren en installeren van jouw ideale opstelling.

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!