Veelgestelde vragen

De aankoop van zonnepanelen, airconditioning, warmtepomp, thuisbatterij of laadpaal is een grote beslissing die je niet zomaar neemt. Je hebt vast behoorlijk wat vragen. Om jou te helpen, sommen we de meest gestelde vragen over zonnepanelen voor jou op en bieden je meteen het enige juiste antwoord. Zo kan je een beter beeld vormen en is jouw beslissing sneller gemaakt!

Zit je nog met vragen? Hieronder vind je de antwoorden. Heb je een vraag die je niet terugvindt op deze pagina? Neem contact met ons op en stel jouw vraag direct aan ons, wij helpen je graag verder.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een niet te onderschatten investering. Toch zou je versteld staan van de relatief korte terugverdientijd van zonnepanelen. Zonne-energiesystemen zijn immers nog altijd zeer voordelig, zelfs zonder groenestroomcertificaten. Omdat je je eigen stroom produceert, hoef je je geen zorgen te maken over de stijging van de energieprijzen. Met installaties boven 10 kW heb je bovendien toch nog recht op groenestroomcertificaten.

Fotovoltaїsche zonnepanelen zetten het licht en de energie van de zon via zonnecellen om in elektriciteit. Er vindt dus geen uitstoot van schadelijke gassen of ander ongewenst afval olaats. Daarom is zonne-energie één van de belangrijkste duurzame energiebronnen in onze moderne maatschappij. Door zonnepanelen te installeren, draag je dus bij tot het behoud van ons milieu.

Wees gerust, een zonnepaneel wekt zelfs wanneer het bewolkt is elektriciteit op. Het systeem werkt immers op direct en diffuus indirect zonlicht dat de aarde bereikt door de bewolking heen. Zonnepanelen zijn daardoor ook in België rendabel. Uiteraard ligt de opbrengst van jouw zonnepanelen wel hoger als ze in volle zon staan. Het is dan ook logisch dat ze meer energie opwekken op lange zomerdagen dan op korte winterdagen.

Ja,  je kan zonnepanelen zonder problemen op bijna elk dak laten installeren. Ze kunnen zowel op schuine als op platte daken worden geplaatst. Je kan ook losstaande zonnepanelen installeren. Soloya biedt de gepaste oplossing voor jouw situatie!

Oriëntatie wel degelijk een rol wanneer je zonnepanelen laat installeren. Voor een optimaal rendement laat je jouw zonnepanelen zoveel mogelijk naar het zuiden richten. Maar zelfs in westelijke en oostelijke richting wekken ze voldoende stroom op. Enkel een noordelijke oriëntatie is ongeschikt voor stroomopwekking.

Meestal niet. Soloya zorgt ervoor dat jouw zonnepanelen zonder schade op je dak komen te staan. Moet jouw elektriciteitskast uitzonderlijk toch aangepast worden? Dan brengen wij jou hier op voorhand van op de hoogte. Bovendien regelen wij ook de aanvraag bij de netbeheerder. Zo hoef jij zich nergens zorgen over te maken.

Om recht te hebben op een premie van jouw netbeheerder, moet de installatie op jouw woning aan enkele voorwaarden voldoen. Voorlopig is er met de weggevallen premies geen sprake van een isolatievoorwaarde, maar in de toekomst kan dit een vereiste worden.

Zonnepanelen laten installeren duurt normaal gezien amper één dagOnmiddellijk na de plaatsing en aansluiting van de zonnepanelen kan je al optimaal genieten van jouw groene energie.

Wij regelen de keuring vooraf. De keuringsinstantie zal jou tijdig contacteren om een keuringsdatum in te plannen direct na de installatie van jouw zonnepanelen. De keuringskosten worden gedekt door Soloya.

Een zonnestroomsysteem gaat minstens 25 tot 30 jaar mee. Bovendien vragen zonnepanelen weinig of geen onderhoud. Je hoeft ze zelfs niet te reinigen, want dankzij de schuine opstelling en de afwerende laag reinigen jouw zonnepanelen zichzelf. Bovendien zijn ze bestand tegen storm, hagel, sneeuw en zware vorst.

Nee, de kans op een blikseminslag neemt NIET toe na de installatie van zonnepanelen. Een zonnepaneel geldt zelfs als extra isolatie.

De schaduw van bomen, schouwen of andere gebouwen doet de opbrengst van de zonnepanelen aanzienlijk dalen. Omdat de cellen in een paneel allemaal in serie geschakeld zijn, verliest het hele paneel zijn opbrengst. Vergelijk het met kerstverlichting: als er 1 lamp stuk is, werkt de hele serie niet meer. Onze REC panelen vangen dit probleem gedeeltelijk op met bypass diodes die het verlies compenseren.

Vanaf 25°C daalt het rendement! Daarom kiezen wij bij het installeren van zonnepanelen niet voor een inbouw tussen de pannen, maar wel voor een opbouw met een bevestigingssysteem bovenop het dak. Zo ventileren we de zonnepanelen tussen de pannen en de panelen. Vergelijkende metingen toonden aan dat ingebouwde panelen 5% minder produceren op jaarbasis.

Als de spanning of frequentie van de geleverde stroom buiten de normen valt, ontstaan er gevaarlijke situaties. Een veilige omvormer vermijdt deze situaties door op deze momenten het elektriciteitsnet automatisch af te koppelen.

Het MPP staat voor de hoeveelheid weerstand in de zonnecel die nodig is om een maximale hoeveelheid energie op te wekken. Omdat dit punt steeds verschuift, hebben alle omvormers een MPP Tracker die deze weerstand voortdurend aanpast. Zo functioneren de zonnecellen altijd optimaal.

Warmtepompen

Warmtepompen zorgen voor een behoorlijke besparing. Jouw daadwerkelijke besparing is afhankelijk van je huidige verwarmingssysteem. Wat we wel kunnen zeggen, is dat jouw energieverbruik met minstens 35% zal afnemen in vergelijking met een klassieke verwarming. Tegenover een klassieke elektrische verwarming kan je zelfs tot 75% besparen.

Het rendement of de opbrengst van een warmtepompsysteem wordt uitgedrukt in (S)COP of SPF. Het Coefficient of Performance of COP geeft aan hoeveel van de door de warmtepomp geleverde energie afkomstig is van de opgenomen energie.

Het seizoensrendement wordt weergegeven door de Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), ook wel de Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) genoemd. Deze tool zal de ecologische prestaties van systemen meten in situaties die dichter aanleunen bij de werkelijkheid. De tool is sinds 2013 verplicht.

Het COP berekent het rendement bij 1 buitentemperatuur en bij volledige belasting van het systeem. Bij berekening van het nieuwe seizoensrendement (SCOP) wordt rekening gehouden met een hele reeks buitentemperaturen en ook met gedeeltelijke belasting. Het SCOP houdt bovendien rekening met energiebesparende bedrijfsmodi. Voor het klasseren van het seizoensrendement wordt ook wel gebruikt gemaakt van de SPF-waarde. Dit is het gemiddelde rendement van een warmtepompsysteem over een volledig stookseizoen. Deze waarde ligt lager dan de COP, omdat de SPF-waarde rekening houdt met mechanische, elektrische en thermische verliezen.

Hoe moet je deze waarde nu lezen? Wil je een warmtepompsysteem installeren, let dan op het (S)COP. Bedraagt de (S)COP van een warmtepomp bijvoorbeeld 4, dan geeft deze pomp 4 kW verwarming voor 1 kW verbruikte stroom. Dus hoe hoger het (S)COP, hoe beter de energieprestatie van de warmtepomp.

Neen, wel integendeel. Een warmtepomp systeem werkt uiterst stil waardoor jouw rust wordt gewaarborgd.

Nee, na de installatie van de warmtepomp blijven de onderhoudskosten zeer laag. Je moet er wel voor zorgen dat de aanzuiging vrij blijft van bladeren, stof, etc.

Ja, met een omkeerbare warmtepomp kan je in de zomer ook koelen.

Tot voor kort werd gas veel meer gepromoot dan de warmtepomp. Vandaag wordt de installatie van een warmtepompsysteem meer en meer gestimuleerd, ook door de overheid. Zo zorgt een nieuwe, Europese richtlijn er nu voor dat hernieuwbare energiebronnen erkend worden als een middel om de CO2-uitstoot te verminderen.

Ontvang onze digitale brochure in je mailbox