De wereld staat niet stil. Dagelijks komen er nieuwe technologieën op de markt. Een voorbeeld daarvan is de hybride warmtepomp. Na het lezen van deze blogpost weet je precies wat het is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je het uiterste uit je gloednieuwe hybride warmtepomp kan halen.
Inhoud
Wat is een hybride warmtepomp?
Voordat we wat meer uitleg geven over de hybride warmtepomp, is het belangrijk om te weten wat het verschil is met een gewone warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp worden twee technologieën gecombineerd tot slechts één systeem: de lucht-water warmtepomp en de gascondensatieketel. Dat allemaal wordt gekoppeld aan de centrale-verwarming en een slimme thermostaat.
Het hybride systeem zorgt ervoor dat de warmtepomp en de centrale-verwarmingsketel samenwerken om je huis en sanitair water te verwarmen. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte zullen de systemen elkaar afwisselen.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp gaat warmte uit de lucht halen om zo je huis op te warmen. Die lucht kan buiten- of ventilatielucht zijn. De lucht-water warmtepomp zal de warmte uit de lucht onttrekken om zo het Cv-water te verwarmen. Als de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren, ontstaat er een samenwerking met de centrale-verwarming. De centrale-verwarming springt op en warmt het water verder op. Die situatie zal zich bijvoorbeeld voordoen als het buiten te koud is.
De slimme thermostaat is er dan weer om het leven iets makkelijker te maken. De thermostaat is de stille drijfkracht achter het hybride systeem. Met een hybride warmtepomp wordt je huis op een voordelige manier verwarmd. Geef de huidige gas- en elektriciteitsprijzen in en het systeem doet het rekenwerk voor jou. Hij zal namelijk berekenen welke energiebron het beste ingezet kan worden. Is elektriciteit voordeliger, zal de warmtepomp overuren draaien. Als het gas goedkoper is, wordt de centrale-verwarmingsketel ingeschakeld.
Wat zijn de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp is een innovatieve techniek die vele voordelen met zich meebrengt. Daarnaast zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden. Hieronder vind je een makkelijk overzicht terug:
Voordelen
- Het is een betaalbaar systeem.
- De slimme thermostaat maakt de hybride warmtepomp erg voordelig.
- Het is economisch interessant. De elektriciteit voor de hybride warmtepomp kan je opwekken met zonnepanelen. Je energieverbruik zal stijgen, wat interessanter is voor het nieuwe tariefsysteem met de digitale teller.
- Het is een intelligent systeem. De slimme thermostaat weet welke systemen hij al dan niet moet inschakelen.
- De huidige radiatoren kunnen behouden worden.
- Afhankelijk van het type warmtepomp kan het zowel gebruikt worden voor de centrale-verwarming als voor sanitair water.
- Het hybride systeem kan water aan hogere temperaturen opwarmen. Voor een gewone warmtepomp is dat moeilijker.
- De inspanningen komen overeen met het vervangen van een gasketel. Daarnaast is de installatie relatief eenvoudig. Meestal zijn er geen breek- of graafwerken nodig.
- In sommige gevallen kan de installatie in fases gebeuren. Eerst wordt bijvoorbeeld de gasketel geplaatst. Later kan de lucht-water warmtepomp samen met de slimme thermostaat aangesloten worden.
- Met een hybride warmtepomp draag je bij aan een beter milieu. De impact is kleiner dankzij de lagere CO2-uitstoot.
Nadelen
- Hoewel een deel van de installatie buiten staat, zal er binnen in het huis ook ruimte ingenomen worden. De hybride warmtepomp en de centrale-verwarmingsketel zijn samen een relatief grote installatie.
- De hybride warmtepomp is nog steeds aangesloten aan de gasinstallatie. Dat wil zeggen dat je niet volledig onafhankelijk wordt van gas en je er nog steeds voor betaald.
Combineren maar!
Wanneer je meerdere innovatieve technieken met elkaar gebruikt, kunnen er nog sterkere combinaties ontstaan. De ene is al wat ecologischer dan de andere:
- Een warmtepomp met zonnepanelen.
- Een warmtepomp met zonnepanelen en een slimme thuisbatterij.
- Een warmtepomp met zonneboiler.
- Radiatoren en vloerverwarming.
- Radiatoren op water en elektrische radiatoren.
Heb jij het perfecte duo of trio van technieken gevonden? Hou er dan rekening mee dat sturing een belangrijke succesfactor is. Een goede sturing kan op het juiste moment het juiste systeem laten werken.