Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Denk bijvoorbeeld maar aan de hybride-, de lucht/lucht-, de lucht/water– en de geothermische warmtepomp. In deze blogpost zoomen we in op het geothermische systeem.
Inhoud
Wat is een geothermische warmtepomp?
Een geothermische warmtepomp is vernoemd naar het woord ‘geothermie’. Dat is het proces waarbij er warmte wordt onttrokken uit de aardbodem of uit grondwater. Die warmte wordt gebruikt om je woning te verwarmen of voor de productie van warm sanitair water. Misschien heb je al gehoord van een grond/water- of een bodem/water warmtepomp. Zo wordt de geothermische warmtepomp ook wel eens genoemd. Het systeem is een duurzame en ecologische oplossing voor het milieu en voor je portemonnee. Het cijfertje op je energiefactuur zal namelijk zichtbaar kleiner worden!
Hoe werkt een geothermische warmtepomp?
Een geothermische warmtepomp werkt op basis van drie belangrijke onderdelen:
- De warmtebron (de aarde)
- De warmtepomp zelf
- Het afgiftesysteem of buizensysteem
De geothermische warmtepomp bevindt zich in de bodem op een diepte van 80 tot 120 meter. Via een grondboring wordt er een soort van sonde aangebracht waarin een mengsel van water en glycol in zit. Een circulatiepomp zal ervoor zorgen dat het mengsel door de sonde wordt gestuurd. Daarnaast is er nog een koelmiddel die een belangrijke taak heeft. Via een buizensysteem wordt de koelvloeistof in de grond gepompt. De natuurlijke warmte van de aarde zal de vloeistof in de buizen gaan opwarmen waardoor de druk mee zal stijgen. Zo ontstaat er toegevoegde warmte-energie die gebruikt wordt om je woning te verwarmen. Dat proces herhaalt zich continu.
Wat zijn de voor- en nadelen van een geothermische warmtepomp?
De geothermische warmtepomp is een innovatieve techniek die vele voordelen met zich meebrengt. Daarnaast zijn er enkele nadelen waarmee je rekening moet houden. Hieronder vind je een makkelijk overzicht terug:
Voordelen
- Het is een milieuvriendelijke oplossing. De energie komt uit warmte die van nature al aanwezig is in de aarde. Daarnaast is er veel minder uitstoot van broeikasgassen.
- Geothermie (aardwarmte) is een warmtebron die weinig tot geen last heeft van temperatuurschommelingen.
- Het is een stabiele energiebron die ook nog eens onuitputtelijk is.
- Geothermische warmtepompen zijn geschikt voor huishoudens maar ook voor grotere instanties.
- Geothermische warmtepompen leveren een zeer goed rendement waardoor je energiefactuur zal dalen, soms tot wel 75%! Daarnaast verbruiken ze minder dan lucht/waterpompen.
- Je hebt geen grote tuin nodig voor een geothermische warmtepomp. Het systeem kan namelijk horizontaal of verticaal geplaatst worden.
- Ze hebben een langere levensduur dan andere warmtepompen.
- Als de pomp correct en professioneel geplaatst wordt, heb je er bijna geen onderhoud aan.
- De geothermische warmtepomp kan dienen om je huis te verkoelen tijdens warme zomerdagen. Dat kan doordat de buitentemperaturen in de zomer vaak hoger liggen dan de temperaturen ter hoogte van de warmtepomp.
- In heel wat steden en gemeenten kan je premies krijgen om dit systeem te laten installeren.
- Het is een stil systeem doordat er geen buitenunit aanwezig is dat lawaai kan maken.
Nadelen
- In kleinere tuinen is een diepe grondboring noodzakelijk waardoor het proces intensiever en duurder is.
- De kostprijs van een geothermische ligt iets hoger in vergelijking met andere systemen.
- Je hebt een goed geïsoleerde woning nodig om optimaal te kunnen genieten van het systeem.
Combineren maar!
Standaard wordt een geothermische warmtepomp aangesloten op je vloerverwarmingssysteem. Als je een zwembad hebt, kan het systeem dat water opwarmen. Daarnaast kan je het nog aansluiten op een warmteboiler of je kan kiezen voor een combinatie van vloerverwarming en sanitaire warmwaterproductie.
Ben jij na het lezen van deze blogpost overtuigd van deze technologie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een offerte. Wil je eerst nog wat onderzoek doen naar de andere soorten warmtepompen? Dan helpen we je graag op weg! In deze blogpost lees je alles over de hybride warmtepomp.