Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Injectietarief: Alles wat je moet weten

Heb je zonnepanelen? Dan heb je vast en zeker al gehoord van het injectietarief. In 2025 is de overschakeling van de terugdraaiende teller naar een digitale meter verplicht. Na het lezen van deze blogpost ben je volledig op de hoogte wat het injectietarief net is en waarom het zo interessant is.  

Inhoud

Wat is het injectietarief?

Steeds meer mensen stappen over naar een digitale teller. Met die nieuwe technologie kan je gebruik maken van het injectietarief. Daarmee wordt de elektriciteit die je van het net haalt en die je op het net plaatst apart gemeten. Met een terugdraaiende teller worden die twee variabelen van elkaar afgetrokken. Daar zit dus het grootste verschil. De digitale teller brengt enkele voordelen met zich mee: 

  • Je betaalt de elektriciteit die je van het net haalt aan afname tarief.
  • Afhankelijk van de energieleverancier krijg je een bepaald bedrag voor de kWh die je op het net plaatst. 
  • Met dit vernieuwde systeem betaal je geen prosumententarief.  
 

Hoe werkt het injectietarief?

De digitale teller is een slim systeem waarmee je precies weet hoeveel energie je op het net plaatst. Voor die energie krijg je via het injectietarief een vergoeding. We illustreren de werking graag met een voorbeeld. 

Stel dat je per jaar ongeveer 2000 kWh verbruikt en 1500 kWh op het net injecteert. Je energieleverancier factureert die 2000 kWh, maar voor die 1500 kWh krijg je nog een vergoeding. 

Zonnepanelen en het injectietarief

Voor wie is het injectietarief van toepassing?

Het is vanzelfsprekend dat je alleen kan genieten van het injectietarief als je een digitale meter hebt. Daarnaast moet je maximale productievermogen van je installatie 10 kVA zijn. De ouderdom van je zonnepanelen hebben geen invloed op het injectietarief. 

Is het injectietarief voordelig?

Iedereen zijn of haar verbruik is anders. Voor de ene is de digitale meter met het injectietarief dan ook interessanter dan voor de andere. Dat komt doordat je een bepaald bedrag betaalt voor de energie die je op het net plaatst of afhaalt. In principe is de prijs van je aangekochte elektriciteit hoger dan de verkochte elektriciteit. Voor elke kWh die je op het net plaatst, ontvang je ongeveer € 0,03. Voor mensen die bijvoorbeeld veel thuis zijn of thuis werken is het innovatieve systeem interessant. Zij zullen eerder alle elektriciteit die ze opwekken onmiddellijk verbruiken. Op elke kWh die je rechtstreeks zelf verbruikt, bespaar je ongeveer € 0,27. Wanneer dat niet het geval is bij jou, is de digitale teller minder interessant. Wel kan je de installatie van een slimme thuisbatterij overwegen. De overtollige energie die je opwekt, sla je op zonder er een bedrag op te betalen. Als je thuiskomt, kan je de opgeslagen energie gebruiken zonder het van het net te halen en er een bedrag op te betalen. De digitale meter is verplicht in 2025. Tot begin 2025 kan je de installatie van het nieuwe systeem weigeren.  

Ondanks dat blijven zonnepanelen een interessante investering. De aankoopprijs is niet alleen voordeliger dan enkele jaren geleden maar ook wordt herbruikbare energie de toekomst. Daarnaast biedt de overheid nog allerlei premies aan voor de installatie van zonnepanelen en slimme thuisbatterijen. 

Zonnepanelen en het injectietarief

Hoe vraag je het injectietarief aan?

Hoeveel het injectietarief bedraagt, is afhankelijk van de energieleverancier. Wanneer je overschakelt naar een digitale meter heeft de leverancier normaal gezien al contact met je opgenomen om een contract aan te gaan. Zonder een contract zal je geen vergoeding ontvangen. Ben je niet helemaal zeker of je dat hebt? Neem dan contact met hen op. 

Wil je graag wat extra informatie over zonnepanelen of een slimme thuisbatterij? Lees dan zeker en vast deze blogpost. Ook kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor onafhankelijk advies. 

Ben jij helemaal overtuigd?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een zonne-energie specialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is
De 5 meest gestelde vragen over airco
Waarom je nu best thuis een laadpaal kan installeren

Onze diensten

Soloya