Wij zijn gesloten tijdens het bouwverlof van 13 juli t.e.m. 5 augustus 2024!

Waarom zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn?

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen als aanvulling op gewone stroom, en dat is begrijpelijk. Het is niet de nieuwste methode om je woning van stroom te voorzien, maar wel één van de meest voordelige. Als je daarbij ook nog kiest voor een thuisbatterij, dan is het plaatje helemaal compleet.

Kortom, zonnepanelen zijn bijna een must voor wie een eigen woning gaat bouwen of verbouwen, of voor wie op zoek is naar de beste manier om zijn woning te verduurzamen.

Hier lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen, hoe ze kunnen helpen in energieonafhankelijkheid en hoe het een goede investering is voor de toekomst!

De belangrijkste redenen om zonnepanelen te installeren?

Zonnepanelen leveren, naast gratis groene energie, heel wat voordelen op! Wij zetten ze even voor je op een rijtje:

Zonnepanelen zijn een slimme investering

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren moet je dit bekijken als investering voor de toekomst, en niet louter als kost. Want met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je panelen terug!

Zonnepanelen zijn een meerwaarde voor je huis

De waarde voor huizen met een goed geïsoleerd dak én zonnepanelen ligt heel wat hoger dan voor huizen zonder panelen. De installatie op je dak is dus een meerwaarde voor je huis, zeker als je het wil verkopen. Potentiële kopers zijn bereid om heel wat meer te betalen voor een reeds energie-efficiënte woning, en dat is alleen maar goed voor jou!

Zonnepanelen leveren groene energie

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, is de zon een onuitputtelijke energiebron. Met zonnepanelen op je dak kies je dus voor een beter milieu en een schonere wereld met minder CO2-uitstoot! 

Wist je trouwens dat er al heel wat zonnepanelen bestaan die tot 90% recycleerbaar zijn? Op die manier draag je ook nog eens bij aan de vermindering van afval.

Zonnepanelen maken je minder afhankelijk van leveranciers

De energie die je opwekt met je zonnepanelen kan je meteen gebruiken in huis, maar vaak wekken je panelen meer op dan je effectief op dat moment nodig hebt. Wat goed nieuws is, want dat maakt je minder afhankelijk van de energieleveranciers doordat je zelf je energie maakt. Nog beter is om deze overschot aan energie op te slaan in een thuisbatterij. Enkel wanneer je meer verbruikt dan je installatie opwekt, moet je nog stroom aankopen bij de leverancier.

Zonnepanelen voldoen aan de energievoorwaarden

Bij een nieuwbouw zorgen zonnepanelen ervoor dat je voldoet aan de nodige energievoorwaarden, en dat is niet onbelangrijk. Elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen moet voldoen aan de ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’-norm, of de EPB-norm. Dit houdt in dat nieuwe woningen jaarlijks een 15 kWh/m² hernieuwbare energie moeten opwekken. Dat kan je op verschillende manieren doen, maar zonnepanelen zijn veruit de goedkoopste en eenvoudigste oplossing!

Dit zijn enkele van de vele voordelen van zonnepanelen! Nu je beslist hebt om er te plaatsen, is de vraag wanneer je ze moet plaatsen ook belangrijk.

Er zijn 3 belangrijke punten waarvan de installatie van je panelen afhangt:

  • Technische aspecten van de installatie
  • Opbrengst van je zonnepanelen en de meteropname
  • Je eigen woonsituatie
zonnepanelen 2021

2021 is hét jaar om zonnepanelen te installeren!

Na de afschaffing van de premie, zo’n vijftal jaar geleden, heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir beslist om opnieuw steun te bieden in de vorm van een eenmalige premie. Dit voornamelijk omdat je vanaf 2021 niet meer kan genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller.

De premie geldt voor installaties die vanaf januari 2021 zullen worden geïnstalleerd op bestaande woningen, met een bouwaanvraag van voor 2014. Het gaat om een eenmalige premie van maximum €1500 per installatie. Wat een flinke bijdrage is als je weet dan een gemiddelde installatie tussen de €5.000 en €6.000 kost!

De datum van indienstname van de panelen bepaalt het premiebedrag en de premievoorwaarden. Dit komt omdat zonnepanelen steeds rendabeler worden. Hoe sneller je investeert, des te meer je kan genieten van de beschikbare premies.

Naast de premie, maakt het kiezen voor een thuisbatterij een installatie nog interessanter! Met een batterij kan je eenvoudig een slimme energieopslag creëren en je extra geproduceerde elektriciteit opslaan om bijvoorbeeld ‘s nachts te gebruiken. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en heb je steeds een eigen voorraad energie. Naast de premie van de overheid krijg je voor je batterij ook nog eens een premie. Die kan je aanvragen tot eind 2021 en bedraagt 250 euro per kilowattuur.

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.

Helemaal warm geworden van hernieuwbare energie?

Dan ben je bij Soloya op de juiste plaats. Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector en uitgegroeid tot een zonne-energie specialist. Soloya is een toonaangevend bedrijf met meer dan 1000 klanten. Je kan steeds vrijblijvend een offerte aanvragen of contact opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?
Kies de beste airco voor jouw thuis
Waarom is het belangrijk om je hernieuwbare energie-installaties tijdig te melden?

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!