Verwarmen met fossiele brandstof is zo 2020. Met de opwarming van de aarde en de race tegen de klok om niet meer dan 2 °C toe te laten, is investeren in hernieuwbare energie een verstandige keuze. Laat die vervuilende installatie dus achter in 2021 en ga 2022 in met een duurzamer exemplaar! Kies bijvoorbeeld voor een warmtepomp. Wij vertellen jou er alvast meer over in deze blog.
En hoe werkt dat juist?
Wel, je hebt hoogstwaarschijnlijk een koelkast in jouw woning staan. Een warmtepomp werkt in principe hetzelfde, maar dan in de omgekeerde richting. De installatie onttrekt warmte uit de omgevingslucht via een warmtecollector en gebruikt die voor de verwarming van jouw woning. Een warmtepomp werkt dus voornamelijk op lucht en dat is onbeperkt én gratis aanwezig! Om precies te zijn, haalt een warmtepomp 80% van de energie uit de buitenlucht. Die overige 20% komt uit elektriciteit.
Voor elk huis is er een exemplaar
Er bestaan verschillende soorten warmtepompsystemen. Bij Soloya bieden wij er 6 aan. Keuze genoeg dus!
Geothermische warmtepomp
Deze warmtepompen onttrekken de nodige warmte aan de bodem of het grondwater. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over dure energiefacturen!
Lucht/lucht warmtepomp
In de winter doet een lucht/lucht warmtepomp dienst als verwarming, in de zomer daarentegen functioneert ze als een airconditioningsysteem. Het voert dan de warmte naar buiten en koelvloeistof stroomt dan in de andere richting.
I Wist je dat de installatiekosten van dit systeem zeer laag zijn?
Lucht-waterwarmtepomp
Met een lucht-waterwarmtepomp kan je de onttrokken warmte ook voor de verwarming van water gebruiken. Deze warmtepomp voorziet dus in de behoefte van sanitair warm water en voor een aangename verkoeling in de zomer.
Het is een ideaal systeem voor renovaties aangezien het hier vaak niet mogelijk is om een geothermische warmtepomp te installeren.
Zwembadverwarming
Spijtig genoeg kennen wij in België geen tropisch klimaat. Hierdoor is een verwarmingsinstallatie noodzakelijk voor zwembadeigenaars. Met een zwembadwarmtepomp kan je het hele jaar door baantjes trekken. Zelfs met slecht weer!
Hybride warmtepomp
Helaas zijn er niet veel woningen die voldoende geïsoleerd zijn om te profiteren van alle voordelen van een warmtepomp. De hybride warmtepomp is dan een uitstekend alternatief! Het combineert twee systemen: de warmtepomp en de gascondensatieketel.
Ben je dus van plan om te renoveren? Dan is deze oplossing zeker het overwegen waard!
- Het is de perfecte manier om duurzamer om te gaan met energie.
- Je kan rekenen op een gemiddelde besparing van 20 tot 25% op jouw energiefactuur.
- Het is installeerbaar in alle woningen met een gasaansluiting.
- Alle bestaande radiatoren kunnen blijven bestaan.
Warmtepompboiler
Warm water op een ecologische en duurzame manier? Dat kan met een warmtepompboiler. De boiler zuigt omgevingswarmte uit de omgeving aan om vervolgens het sanitair water op te warmen. Sommige warmtepompboilers kunnen ook koude lucht verspreiden om je ruimtes te verkoelen of op te warmen.
Met een warmtepompboiler kan je tot wel 70 procent besparen op je energiefactuur. De aankoop van de boiler is dus niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook voor het milieu!