Hoe duurzaam is een hybride warmtepomp?

Ben jij klaar om te investeren in duurzaamheid, maar laat je huidige situatie of woning het niet toe om voor een volledig elektrische woning te gaan? Een warmtepomp is natuurlijk de beste keuze voor je nieuwe woning, maar een hybride warmtepomp biedt een goede tussenoplossing. Het is duurzamer dan je gasketel, ideaal voor kleinere renovaties of wanneer je huidige cv-ketel het begeeft. We leggen je uit hoe het zit en wanneer jij best voor zo’n hybride warmtepomp kiest.

Wat is een hybride warmtepomp?

Wil je je woning graag duurzamer verwarmen? Dan zijn er heel wat mogelijkheden om dit te doen. Bij een nieuwe woning is de keuze snel gemaakt: je kiest voor een warmtepomp. Maar bij een bestaande woning is die aanpassing niet altijd mogelijk, of blijkt je woning niet voldoende geïsoleerd om optimaal van zo’n warmtepomp te kunnen profiteren. Daarom is er een tussenoplossing beschikbaar: de hybride warmtepomp. 

Dit type verwarmingsinstallatie is vriendelijker voor het milieu én voor je portemonnee. Het is een combinatie tussen een lucht-water warmtepomp en een verwarmingsketel. Je gebruikt dus enerzijds gas of stookolie, en anderzijds hernieuwbare energie. De installatie schat zelf in op welk moment je het best van welke warmtebron gebruik maakt op basis van het geschatte rendement. Het geheel wordt dan ook gekoppeld aan een slimme thermostaat.

Waar een ‘klassieke’ warmtepomp voor ongeveer 75% omgevingsenergie gebruikt om je huis te verwarmen en 25% elektriciteit, gebruikt een hybride warmtepomp je verwarmingsketel als energiebron. Je verwarmingsketel begint alleen te werken wanneer dat dus nodig is, afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte. 

Voor welke woningen is een hybride warmtepomp geschikt?

Jammer genoeg is een hybride warmtepomp niet voor elke woning geschikt. Je woning moet namelijk op z’n minst matig geïsoleerd zijn en werkt best met vloerverwarming of radiatoren. Het is dus ideaal als je spreekt over een beperkte renovatie van een oude woning. Als je huis echt slecht geïsoleerd is moet je verwarmingsketel te vaak bijspringen en bestaat de kans dat je warmtepomp niet voldoende rendeert. Zorg er dus voor dat je je woning voldoende isoleert als je hiervoor kiest. 

Heb je een nieuwe cv-ketel nodig en is je woning al redelijk goed geïsoleerd? Dan is het ook slim om er een hybride warmtepomp bij te nemen omdat je meteen bespaart op gas én je het milieu er een plezier mee doet.

Heb je een cv-ketel, maar is die nog heel jong? Dan kun je er ook een hybride warmtepomp bijplaatsen. De kans is groot dat ze beiden dan nog zeker 15 jaar mee gaan, waardoor je gedurende die periode al een grote stap vooruitzet op het vlak van duurzaamheid.

Weten of jouw woning geschikt is? We somden eerder al een aantal kernelementen op waar jij rekening mee moet houden bij de keuze van je warmtepomp om te ontdekken welke warmtepomp nu eigenlijk bij jouw woning past. 

Is een hybride warmtepomp duurzaam?

Hoewel een hybride warmtepomp natuurlijk nog niet zo duurzaam is als een volledige elektrische warmtepomp is het een prima keuze om energiezuiniger te leven. Zeker als je op dit moment niet in staat bent om de overstap naar een volledig elektrisch systeem te maken. Elke verbetering is een verbetering, en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. 

Woon je wél in een heel goed geïsoleerd huis maar gebruik je nog steeds een fossiele brandstof? Dan is het natuurlijk nog veel slimmer om gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp. De overstap naar een hybride warmtepomp zou dan minder rendabel zijn, en natuurlijk ook niet zo duurzaam.

Wat maakt van een hybride warmtepomp een duurzame keuze voor jouw woning?

4

DALING CO2-UITSTOOT

Je kan een daling in je CO2-uitstoot met 20 tot wel 30 % verwachten doordat je voornamelijk verwarmt met hernieuwbare energie, enkel ondersteund door een fossiele brandstof. Zo draag je bij aan de klimaatbescherming.

5

EIGEN VOORZIENING

Door je hybride warmtepomp eventueel te combineren met zonnepanelen en een thuisbatterij gebruik je bovendien zelf geproduceerde energie.

2

80 % MINDER GAS

Je maakt een eerste stap naar gasloos wonen. Je bespaart al snel tot 80% op gas, wat ook betekent dat je minder afhankelijk bent van de toegang tot deze fossiele brandstof.

3

LAGERE ENERGIEPRIJS

Je betaalt minder kosten voor je energie. Dat betekent dat je ook deels zelfstandiger en flexibeler wordt. Vooral al je gebruik maakt van groene stroom. 

1

LAGE INVESTERINGSKOST

Het heeft een redelijk lage investeringskost omdat je geen grote renovatie of breekwerken nodig hebt. Je kan meestal de bestaande leidingen en radiatoren behouden.

De hybride warmtepomp barst bovendien van de voordelen. We schreven er eerder al een blogpost over: Hybride warmtepompen: de voor- en nadelen.

Is jouw woning geschikt of denk je aan een renovatie? Wij helpen je op weg met de warmtepomp die bij je past. Ontdek alle informatie bij onze specialisten. 

Ben jij helemaal overtuigd van een warmtepomp?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een energiespecialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom moet je je oude omvormer vervangen?
Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?
Kies de beste airco voor jouw thuis

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!