Is elke woning geschikt voor een warmtepomp?

De prijzen voor gas en stookolie zijn hoog en enorm fluctuerend. Bovendien ben je niet eens zeker dat je wel altijd voldoende zal hebben om jouw woning te verwarmen. En dan spreken we nog niet eens over de wetgeving die steeds sneller evolueert. Het is niet vreemd dat ook jij nadenkt over de aanschaf van een warmtepomp. Maar is jouw woning wel geschikt? Wij geven je meer informatie.

Dit zijn de belangrijkste maatregelen voor de komende jaren op vlak van energiezuinig wonen:

  • Vanaf 2022 krijg je geen subsidiëring meer voor gas- en stookolieketels.
  • Vanaf 2023 komt er een verplichting tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt.
  • Vanaf 2023 zal er een verplichting zijn om met een (hybride) warmtepomp te verwarmen bij nieuwbouwwoningen. Ook voor bestaande woningen zullen warmtepompen maximaal gestimuleerd worden.
  • Vanaf 2026 zal er geen aardgasaansluiting bij nieuwbouwprojecten meer mogelijk zijn.
  • Tenslotte zullen vanaf 2040 alle woningen energiezuinig moeten zijn.

Wat bepaalt of mijn woning geschikt is voor een warmtepomp?

Alles begint met isolatie

De eerste en meest belangrijke vraag die jij je moet stellen is de volgende: is mijn huis wel voldoende geïsoleerd om een warmtepomp te installeren? Het zit namelijk zo dat het geen slim plan is om voor een warmtepomp te kiezen als je huis niet of slecht geïsoleerd is. Je pomp moet dan te hard werken om binnen een aangenaam klimaat te creëren. Dat betekent dat je eigenlijk helemaal niet efficiënt aan het verwarmen bent, waardoor je op koude dagen misschien niet eens de gewenste temperatuur kan bereiken. 

Is je woning wel geïsoleerd, maar niet voldoende om echt te spreken van een energiezuinig huis? Dan is een hybride warmtepomp misschien wel een optie voor jou. Die wordt gecombineerd met je cv-ketel. Je cv-ketel zorgt dan bijvoorbeeld voor warm water in de badkamer en springt bij wanneer het nodig is. Zo bespaar je al snel tot 80% op gas. 

Wat is een goed geïsoleerde woning?

Wat bepaalt of mijn woning nu echt goed geïsoleerd is of niet? Er zijn 4 belangrijke factoren:

  • Dakisolatie
  • Isolatie in de spouwmuur
  • Vloerisolatie
  • Hoogrendementsglas 

 

De meeste huizen die vanaf 1992 zijn gebouwd hebben een matige isolatie. Woningen die ervoor zijn gebouwd zijn meestal niet voldoende geïsoleerd om een warmtepomp te installeren, tenzij er natuurlijk grote renovatiewerken zijn geweest. Huizen die na 2000 werden gebouwd zijn normaal gezien dan weer goed tot zeer goed geïsoleerd. 

Een goed ventilatiesysteem

Een goed geïsoleerde woning heeft natuurlijk wel een goede ventilatie nodig om binnen gezond en comfortabel te leven. De manier waarop je ventileert is belangrijk. Waarom? Soms betekent ventilatie ook tocht, wat redelijk snel voor afkoeling kan zorgen. Warmtepompen reageren hier snel op, door zichzelf uit te schakelen. Gebeurt dit eigenlijk vaker dan nodig is, dan kan dat invloed hebben op je rendement en daarbij ook de levensduur van je toestel. 

Daarnaast bepaalt het isolatieniveau van je woning ook de prijs van de warmtepompinstallatie, zowel in aankoop als in verbruik. Hoe minder goed je woning geïsoleerd is, hoe dieper de warmte uit de bodem moet onttrokken worden en hoe zwaarder de pomp van je installatie zal moeten zijn.

Het type warmteafgiftesysteem

Ook het type verwarming dat geïnstalleerd is in jouw woning heeft effect op de beslissing of een warmtepomp al dan niet een goede keuze is voor jouw huis. Omdat een warmtepomp met lage temperaturen werkt, heeft het een groot verwarmingsoppervlak nodig. Je hoort het al: vloerverwarming is hiervoor ideaal. Hiermee bereik je het hoogste rendement. Een hybride warmtepomp kun je meestal wel ook voor gewone radiatoren gebruiken. 

Soms kun je je huidige warmteafgiftesysteem gewoon behouden bij de installatie van je warmtepomp. Zo kun je bijvoorbeeld boosters plaatsen op je radiatoren die voor extra luchtstroming zorgen langs het verwarmingselement. Of je kan ervoor kiezen om je radiatoren te vervangen door grotere types of speciale lage temperatuur verwarming. Een laatste mogelijkheid is om extra radiatoren te plaatsen en zo het afgiftevermogen te vergroten. 

Het type woning

Hoe zit het met een appartement? Is het dan mogelijk om te kiezen voor een warmtepomp? Het antwoord blijft eigenlijk vergelijkbaar: ja, dit is zeker mogelijk. Al moet je opnieuw gaan kijken naar de manier van ventileren, het type verwarming en de isolatie van je appartement. 

De beschikbare ruimte

Je hebt ook wat ruimte nodig om een warmtepomp te kunnen plaatsen. 

Hybride warmtepomp

De binnenunit neemt niet zo veel plaats in beslag. Hoeveel plaats exact? Dat is afhankelijk van het merk en type dat je aankoopt. Meestal heb je ongeveer 1,0 x 0,6 x 0,4 meter nodig (h x b x d). Het is het beste om de unit kortbij de cv-ketel te plaatsen. 

Voor de buitenunit zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan ‘m op de grond, op het dak of aan de gevel plaatsen. Je moet er vooral rekening mee houden dat de maximale lengte van de leiding van binnen- naar buitenunit 20 meter is én dat je vrije toevoer van luchtstroom hebt. 

All-electric warmtepomp

Voor de binnenunit heb je iets meer ruimte nodig dan bij een hybride warmtepomp omdat je ook een buffervat en boiler moet plaatsen. Het buffervat heeft ongeveer 1,5 meter in de hoogte en 0,7 meter diameter ruimte nodig. De boiler tot 0,8 meter diameter en 1,5 meter in de hoogte. 

De buitenunit is ook hier nodig. Deze kan ook op de grond, aan de gevel of op het dak geïnstalleerd worden. 

De ideale oplossing voor nieuwbouwwoningen

Een warmtepomp is in principe dus perfect voor nieuwbouwwoningen. In deze woningen wordt al enkele jaren rekening gehouden met de meest energie-efficiënte toepassingen en voorzieningen. Ga jij binnenkort een woning bouwen? Dan kun je de optimale combinatie samenstellen! 

Welke warmtepomp voor welk type woning?

Type warmtepomp Type woning
Lucht/Lucht warmtepop
Enkel geschikt voor woningen met een zeer goede isolatie. Je hebt ook een mechanische ventilatie nodig omdat deze warmtepomp de warmte uit de ventilatielucht van een ventilatiesysteem haalt. Ook geschikt als airconditioning.
Lucht/Water Warmtepomp
Geschikt voor matig tot goed geïsoleerde woningen omdat dit type de woning zowel hybride als volledig elektrisch kan verwarmen. Het haalt de warmte uit de buitenlucht.
Water/Water Warmtepomp
Enkel voor woningen met een zeer goede isolatie. Het haalt de warmte uit grondwater en zet het om naar de juiste temperatuur om je woning verder mee te verwarmen.
All-Electric Warmtepomp
Enkel voor woningen met een heel goede isolatie. Je hebt geen gas of stookolie meer nodig omdat het de warmte uit de buitenlucht of de bodem haalt. Functioneert ook als airconditioning.
Hybride Warmtepomp
Gematigd geïsoleerde woningen, met vloerverwarming of radiatoren. Deze warmtepomp werkt samen met de huidige cv-ketel.

En wat als ik mijn woning renoveer?

Gerenoveerde woningen die een goede tot zeer goede isolatie hebben verkregen profiteren zeker van de overschakeling op een warmtepomp. Zoals eerder al gezegd kun je kiezen voor een hybride warmtepomp als je je huidige cv-ketel nog wilt behouden. Wil je volledig overstappen? Ook dat is mogelijk, zelfs als je géén vloerverwarming hebt voorzien. Je kiest dan best voor een lucht/water warmtepomp. Dit type gebruikt energie uit de buitenlucht om water in het bestaande buizenstelsel te verwarmen. 

Is jouw woning geschikt of denk je aan een renovatie? Wij helpen je op weg met de warmtepomp die bij je past. Ontdek alle informatie bij onze specialisten. 

Ben jij helemaal overtuigd van een warmtepomp?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een energiespecialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom moet je je oude omvormer vervangen?
Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?
Kies de beste airco voor jouw thuis

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!