Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

De 10 meest gestelde vragen over de thuisbatterij

Er is de afgelopen jaren heel wat veranderd in de wetgeving rond zonnepanelen. De wijzigingen in ons systeem zorgden ervoor dat mensen op zoek gingen naar manieren om hun zonnepanelen zo sterk mogelijk te doen renderen. Een van de oplossingen die daarbij naar voren trad is de thuisbatterij: een batterij die je gegenereerde energie opslaat voor later gebruik. Klinkt interessant, maar hoe zit het dan juist? Met de komst van een nieuwe oplossing ontstaan automatisch een heleboel vragen. Wij hebben de meest gestelde vragen van onze klanten opgesomd én beantwoord. Kort en bondig!

Wat is een thuisbatterij en hoe werkt het?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektrische energie kan opslaan voor later gebruik. Het verzamelt de energie op die werd opgewekt door zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen, en slaat deze tijdelijk op om te gebruiken wanneer er geen zon of wind meer is om stroom op te wekken. 

Let op! Het is niet zo dat je de opgeslagen energie van de zomer kunt gebruiken in de winter. Je kan bijvoorbeeld wel de energie die je tijdens de dag hebt opgewekt een paar uur opslaan, om ze in de avond, wanneer er geen zon meer is, te gebruiken. Zo kun je ‘s avonds zonder zorgen toch nog een wasmachine laten draaien. Proper!

Waarom zou ik een thuisbatterij willen?

Er zijn heel wat redenen waarom je een thuisbatterij zou willen aanschaffen. Ze barsten namelijk van de voordelen. Om te beginnen zorgen ze er natuurlijk voor dat je, ook wanneer je zonnepanelen geen energie meer opwekken, toch nog kan genieten van je eigen opgewekte stroom, zelfs wanneer je dus geen terugdraaiende teller meer hebt. Dat maakt van jouw investering in zonnepanelen een nog voordeliger verhaal. 

Bovendien helpt een thuisbatterij je om je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen. Het verlaagt de rekening omdat je je opgeslagen energie kunt inzetten tijdens momenten van hoog verbruik, of wanneer je geen nieuwe energie meer opwekt. Dat is ook erg energie-efficiënt, omdat je minder energie verloren laat gaan. Slim! Wist je dat een thuisbatterij ook als back-up kan fungeren bij een stroomstoring? Zo kun jij toch nog een aantal noodzakelijke dingen doen, zelfs als je hele dorp tijdelijk zonder stroom valt. 

En natuurlijk maak je dus nog meer gebruik van zelf opgewekte, groene stroom. Dat draagt bij aan een duurzamere manier van leven omdat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Zo’n thuisbatterij is dus zeker niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet. 

Ontdek meer over waarom de combinatie van een thuisbatterij met je zonnepanelen zo voordelig is.

Hoeveel kost een thuisbatterij en is het de investering waard?

De prijs van een thuisbatterij is erg afhankelijk van het type, het merk, de gewenste capaciteit en de installatiekosten. Gemiddeld kun je rekenen op een kost tussen € 5.000 en € 10.000. Is het de investering waard? Dat geldt zeker niet voor iedereen, omdat het afhankelijk is van heel wat factoren. Denk maar aan het feit of je een terugdraaiende teller hebt of niet, de energiebehoefte van je huishouden, je energieverbruik, … Ook de huidige energieprijzen en je levensstijl moet je mee in rekening brengen. 

Wil je weten of een thuisbatterij voor jou de moeite waard is? Vraag raad aan onze experts. We maken graag de berekening voor jou! 

Hoeveel energie kan een thuisbatterij opslaan en hoe lang gaat deze mee?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, omdat er natuurlijk heel wat verschillende opties beschikbaar zijn op de markt. Zo zijn er thuisbatterijen met een capaciteit van slechts 4 kWh, maar kun je ook kiezen voor 16 kWh. Alles is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wat jij verwacht van een thuisbatterij. 

En hoe lang zo’n batterij dan meegaat? De levensduur is afhankelijk van het merk en de grootte, maar ook van de intensiteit van het gebruik ervan. Over het algemeen kun je stellen dat een batterij zo’n 10 tot 15 jaar meegaat.

Kan ik mijn huis volledig van stroom voorzien met een thuisbatterij?

Hoe mooi zou het zijn? Volledige onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Jammer genoeg kunnen we op dit moment nog niet zeggen dat dit mogelijk is. Toch niet in België. De realiteit is dat we in de herfst- en wintermaanden zeker nog afhankelijk zijn van het net, omdat de zonnepaneleninstallaties van onze gezinnen gewoon niet voldoende energie kunnen opwekken in die periode. Met een thuisbatterij kun je tot ongeveer 75% onafhankelijk worden. Zonder thuisbatterij, met een gemiddelde zonnepaneleninstallatie, is dat gemiddeld 30%. Een serieuze upgrade dus!

Kan ik een thuisbatterij gebruiken als back-up tijdens stroomuitval?

Een van de vele voordelen van een thuisbatterij is het feit dat je deze opgewekte energie kan inzetten als back-up tijdens een stroompanne. Wist je dat sommige batterijen zelfs speciaal ontworpen zijn voor dit soort situaties? Zo kun je belangrijke apparaten nog steeds van de nodige elektriciteit voorzien, zelfs wanneer de volledige gemeente zonder elektriciteit valt.

Zijn er subsidies of belastingvoordelen beschikbaar voor thuisbatterijen?

Thuisbatterij-installaties met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor een premie. Enkel wanneer je je installatie voor die datum hebt laten keuren, krijg je een premie. Die bedraagt maximum € 850, met een maximum van 40% van de aankoopfactuur, inclusief btw. Laat je dus vandaag nog een thuisbatterij installeren? Dan heb je geen recht meer op de premie. Heb je wel al een installatie, maar nog geen premie ontvangen? Hierop kun je rekenen:

Bedrag in 2022 Bedrag tot eind maart 2023
0 tot 4 kWh
€ 225
€ 150
4 tot 6kWh
€ 187,5
€ 125
6 tot en met 9 kWh
€ 150
Geen bijkomend bedrag
Vanaf 9 kWh
Geen bijkomend bedrag
Geen bijkomend bedrag
Maximum per batterij
€ 1.725, max. 40% factuur incl. btw
€ 850, max. 40% factuur incl. btw

Welke merken van thuisbatterijen zijn beschikbaar in Vlaanderen?

In Vlaanderen kun je intussen al rekenen op een heel aantal merken thuisbatterijen. Welk merk precies bij jou past? Dat is afhankelijk van je wensen en je zonnepaneleninstallatie. Je laat je best adviseren door een expert over de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie. Een paar voorbeelden van beschikbare merken zijn: Enphase, BYD en Huawei.

Zijn er vereisten voor het installeren van een thuisbatterij?

Wil je een thuisbatterij? Dan moet je rekening houden met een aantal installatievereisten. Zo moet de installatie uitgevoerd worden door een erkende installateur. Bovendien moet de batterij voldoen aan een aantal technische voorschriften en normen die van toepassing zijn in onze regio. En tot slot moet de installatie, wanneer deze compleet is, ook gekeurd worden door een erkende organisatie. Pas dan ben je volledig in orde en klaar om te genieten van de voordelen van je thuisbatterij.

Wat is de impact van een thuisbatterij op het milieu en is het duurzaam?

Een thuisbatterij gebruiken is erg duurzaam omdat je nog sterker onafhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. In dat opzicht ben je dus goed bezig! Vooral als je op een slimme manier gebruik maakt van je thuisbatterij. Hou er wel rekening mee dat de productie van zo’n batterij niet altijd even duurzaam is. Het is daarom cruciaal om de batterij, nadat de maximale levensduur bereikt is, op de juiste manier te recycleren.

Nog een vraag over thuisbatterijen?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een energiespecialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is
De 5 meest gestelde vragen over airco
Waarom je nu best thuis een laadpaal kan installeren

Onze diensten

Soloya