Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

De warmtepompboiler: de toekomst van duurzaam warm water?

Een warmtepompboiler is een recente ontwikkeling in duurzame technologie. Eentje die steeds populairder wordt bij huiseigenaren die op zoek zijn naar manieren om hun energierekening te verlagen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Vooral bij renovaties zijn deze boilers een populaire keuze. Wat is het? Hoe werkt het en wanneer is het voor jou ook interessant? In dit dossier-artikel geven we je uitgebreide informatie over het product. 

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een apparaat dat zowel warm water als verwarming produceert voor een woning door gebruik te maken van een warmtepomp en een boiler. Het werkt op dezelfde manier als een warmtepomp voor ruimteverwarming, maar in plaats van warmte te leveren aan de lucht, gebruikt het de warmte om water op te warmen. Dit type boiler is drie tot vier keer zuiniger dan een klassieke boiler en dus een ideale optie voor energievriendelijke woningen en renovaties. 

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een boiler die werkt met een warmtepomp. Die haalt warmte uit de omgeving en gebruikt het om water te verwarmen. Er zijn twee soorten: lucht-water en grond-water. Lucht-water warmtepompboilers onttrekken warmte uit de lucht en gebruiken deze om water op te warmen. Grond-water warmtepompboilers daarentegen halen warmte uit de grond en gebruiken deze om water op te warmen.

Dit type boiler werkt op dezelfde manier als een koelkast. Het maakt gebruik van een vloeistof die verdampt en condenseert om warmte te verplaatsen. De vloeistof neemt warmte op uit de omgeving en verdampt, waardoor de temperatuur van de omgeving afneemt. De damp wordt vervolgens samengeperst en de temperatuur neemt toe, waardoor de warmte wordt afgegeven aan het water in de boiler.

Deze warmtepompboilers halen hun energie daardoor niet uit fossiele brandstoffen, maar uit de omgeving. Ongeveer 70% van de benodigde energie wordt zo verworven. Enkel de overige 30% doet beroep op elektriciteit. Combineer je de warmtepompboiler met zonnepanelen? Dan haal je die overige 30% ook nog eens volledig of gedeeltelijk uit zonne-energie. Dat is pas slim!

De voordelen van een warmtepompboiler?

Het spreekt voor zich dat een warmtepompboiler heel wat voordelen heeft ten opzichte van een klassieke boiler. De belangrijkste voordelen ontdek je hier.

 

  1. Energiezuinig: een warmtepompboiler gebruikt veel minder energie dan een conventionele boiler. Het kan tot wel 70% minder energie verbruiken. Dat zorgt ervoor dat jij groener verwarmt én bespaart op je energierekening. 
  2. Duurzaam: door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals de warmte uit de lucht of de grond, is een warmtepompboiler een duurzame oplossing voor het opwarmen van water. Heb je zonnepanelen? Dan is de benodigde elektriciteit ook nog eens groen en ben je helemaal goed bezig. 
  3. Langere levensduur: een warmtepompboiler gaat over het algemeen langer mee dan een conventionele boiler, omdat het minder wordt belast.
  4. Weinig onderhoud: omdat een warmtepompboiler minder bewegende delen heeft dan een conventionele boiler, is er minder onderhoud nodig. Opnieuw een besparing! 
  5. Verhoogde waarde van het huis: door het installeren van een warmtepompboiler, kan de waarde van het huis stijgen, omdat het als een aantrekkelijke en duurzame functie wordt beschouwd.
warmtepompboiler

De nadelen van een warmtepompboiler

Daarnaast heeft elk product ook enkele nadelen of aandachtspunten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze zaken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen wanneer je interesse hebt in een warmtepompboiler. We leggen het even uit:

  1. Hogere installatiekosten: een warmtepompboiler is duurder in aanschaf en installatie dan een conventionele boiler. Door de besparing nadien, win je dit echter terug. 
  2. Vereist ruimte: een warmtepompboiler is over het algemeen groter dan een conventionele boiler, waardoor deze meer ruimte vereist voor de installatie.
  3. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur: een warmtepompboiler presteert minder goed bij zeer koude omgevingstemperaturen. Daarom is het minder geschikt voor regio’s met zeer koude winters.
  4. Mogelijk geluidsoverlast: een warmtepompboiler kan soms geluid maken wanneer deze werkt, hoewel de meeste modellen ontworpen zijn om zo stil mogelijk te zijn. Door de warmtepompboiler bijvoorbeeld in een kelder of garage te installeren heb je er geen last van. 

Veelgestelde vragen over warmtepompboilers

Bij welke woningen is een warmtepompboiler een ideale keuze?

Dit soort boiler is vooral geschikt voor woningen die voldoen aan bepaalde criteria. Is je woning goed geïsoleerd en heb je een relatief laag warmwaterverbruik? Dan is een warmtepompboiler de ideale keuze. Dat is dus bijzonder goed nieuws voor zowel nieuwbouwwoningen als voor bestaande woningen die een grondige renovatie ondergaan. 

Een warmtepompboiler is minder geschikt voor woningen met een hoog warmwaterverbruik, omdat deze de neiging heeft minder efficiënt te werken bij hogere temperaturen. Ook is het minder geschikt voor woningen in regio’s met zeer koude winters, omdat deze minder efficiënt werkt bij lage temperaturen.

Is een warmtepompboiler rendabel?

Een warmtepompboiler is niet uitsluitend wel of niet rendabel, omdat het afhankelijk is van een aantal bepalende factoren. Het gaat dan over de huidige energieprijzen, de installatiekosten, je verbruik, de energie-efficiëntie van je woning, het klimaat, …

Over het algemeen is de oplossing duurder in aanschaf en installatie dan een conventionele boiler. Echter, het kan zijn dat de extra kosten zich op de lange termijn terugverdienen door de lagere energiekosten. Je bent namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en elektriciteit om warmte te genereren. De precieze besparingen hangen af van de energieprijzen en het warmwaterverbruik van je woning.

Bovendien kun je genieten van subsidies wanneer je een warmtepompboiler laat installeren, waardoor de initiële kosten kunnen worden verlaagd. Hierover vind je verderop in het artikel meer informatie.

Over het algemeen kun je stellen dat een warmtepompboiler een rendabele investering is, als je woning goed geïsoleerd is en een relatief laag warmwaterverbruik heeft. Wil je zeker weten dat dit voor jou een goede keuze is? Wij geven je graag advies op maat met een persoonlijke screening van je thuis.

Is een warmtepompboiler geschikt voor jouw woning?
Onze experten kunnen perfect inschatten of de duurzame verwarmingsmethode rendabel is voor jouw persoonlijke situatie. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Premies voor warmtepompboilers

In Vlaanderen zijn er verschillende premies beschikbaar voor het installeren van een warmtepompboiler. Ten eerste is er de premie voor de installatie van de boiler zelf, die kan worden aangevraagd bij netbeheerder Fluvius. De hoogte van de premie is afhankelijk van het type en de capaciteit van de warmtepompboiler en kan oplopen tot € 400.

Daarnaast is er ook de Vlaamse Renovatiepremie die kan worden aangevraagd voor de installatie van een warmtepompboiler. Deze premie kan oplopen tot 20% van de factuur, met een maximumbedrag van € 10.000. Om in aanmerking te komen voor deze premie moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het in bezit zijn van een woning die minstens 30 jaar oud is.

Tot slot is er nog de ‘Mijn VerbouwPremie’, een premie voor wie minstens 3 energiebesparende investeringen uitvoert in een bestaande woning. Ook hier kan de installatie van een warmtepompboiler onder vallen, waarbij een premie van € 500 kan worden toegekend.

Met deze premies wordt het financieel aantrekkelijker om te investeren in een warmtepompboiler en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het is wel belangrijk om te controleren welke premies van toepassing zijn op jouw specifieke situatie en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om in aanmerking te komen.

De laatste update van deze informatie gebeurde in mei 2023. Meer actuele informatie over premies? Op de website van de Vlaamse Overheid ontdek je er alles over. 

Hoeveel kost een warmtepompboiler?

Een hogere initiële installatiekost dus, zover is duidelijk. Maar hoeveel kost zo’n warmtepompboiler dan exact? Opnieuw is dat afhankelijk van een aantal factoren, maar gemiddeld kun je rekenen op een kost tussen € 2.500 en € 4.500, inclusief installatiekosten. Uiteraard bestaan er verschillende soorten en merken, allen met hun eigen eigenschappen en prijsniveaus.Soloya gaat samen met jou op zoek naar de warmtepompboiler die het beste past bij jouw huishouden en budget. Onze experts adviseren je graag! 

Kun je een warmtepompboiler als airco gebruiken?

Een veelgestelde vraag is of een warmtepompboiler ook als airconditioning gebruikt kan worden. Dit type boiler is specifiek ontworpen om water te verwarmen en niet om lucht te koelen. De warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en gebruikt deze warmte om water te verwarmen en kan niet worden omgeschakeld om lucht te koelen.

Sommige warmtepompboilers kunnen wel worden gecombineerd met een koelsysteem voor de woning, zoals een vloer- of wandkoelingssysteem, waardoor het huis kan worden gekoeld. Dit wordt dan gedaan door het warmtepompsysteem om te schakelen en de warmte uit de woning te onttrekken, in plaats van warmte uit de omgevingslucht te halen om water te verwarmen.

Dat werkt echter minder efficiënt dan een speciaal daarvoor ontworpen airconditioningsysteem. Dit komt doordat het koelen van lucht minder efficiënt is dan het verwarmen van water en ook omdat het vermogen van een warmtepompboiler meestal lager is dan dat van een airconditioningsysteem. Bovendien kan het gebruik van een warmtepompboiler voor koeling leiden tot een verhoogde luchtvochtigheid in huis, wat op zijn beurt weer problemen kan veroorzaken. Het is dus geen ideale oplossing voor airconditioning.

Kun je een warmtepompboiler combineren met zonnepanelen?

Het is zelfs heel slim om je warmtepompboiler te combineren met zonnepanelen. Een warmtepompboiler heeft, zoals eerder al gezegd, gemiddeld voor 30% elektriciteit nodig om te voldoen aan haar energiebehoeften. Door je warmtepompboiler te combineren met zonnepanelen, verduurzaam je je warmwaterproductie nog sterker én verlaag je de energiefactuur. Win-win! 

Het is belangrijk om op te merken dat de combinatie van een warmtepompboiler en zonnepanelen goed moet worden ontworpen en geïnstalleerd door een gekwalificeerde professional om ervoor te zorgen dat de systemen goed op elkaar zijn afgestemd en optimaal presteren. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de capaciteit van de zonnepanelen om de warmtepompboiler te voeden en moet de grootte van de warmtepompboiler worden aangepast aan de behoeften van het huishouden. Soloya is jouw partner in hernieuwbare energie en weet dus maar al te goed hoe je de optimale installatie voor jouw woning kan voorzien. 

Kan een warmtepompboiler gecombineerd worden met vloerverwarming?

Ja, een warmtepompboiler kan uitstekend worden gecombineerd met vloerverwarming. Het is zelfs een heel populaire combinatie omdat het beide duurzame en energiezuinige systemen zijn die goed bij elkaar passen. Vloerverwarming werkt door middel van leidingen die onder de vloer zijn geplaatst, die warm water door het systeem circuleren om de vloer te verwarmen. Dit is een comfortabele manier van verwarmen omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de vloer, waardoor de gehele ruimte wordt verwarmd.

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevingslucht en gebruikt deze warmte om water te verwarmen. Dit water wordt vervolgens opgeslagen in een tank en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het verwarmen van het water voor de vloerverwarming.

Door de warmtepompboiler te combineren met vloerverwarming, benut je dus de voordelen van beide systemen en verbeter je de energie-efficiëntie van je huis. Vloerverwarming werkt trouwens goed op lage temperaturen, wat betekent dat de warmtepompboiler op een lage temperatuur kan worden ingesteld om het water voor de vloerverwarming te verwarmen. Dit vermindert het energieverbruik én verhoogt de efficiëntie van het systeem.

Warmtepompboiler: binnenkort ook in jouw woning?

Heb jij het hele artikel gelezen en ben je overtuigd van de voordelen van een warmtepompboiler? Het is duidelijk dat deze verwarmingsoplossing je heel wat kan opleveren én ervoor zorgt dat je je ecologische voetafdruk verkleint. Als je dus op zoek bent naar een duurzame, energievriendelijke en besparende oplossing om je warm water te verwarmen, is een warmtepompboiler misschien echt wel iets voor jou. Neem vrijblijvend contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken.

Soloya is jouw partner in hernieuwbare energie
Onze experten weten perfect welke duurzame oplossingen passen bij jouw persoonlijke situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een aanbod op maat.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom is het belangrijk om je hernieuwbare energie-installaties tijdig te melden?
Wat levert het meeste rendement op? Een warmtepomp of zonnepanelen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!