Hoe kies je de juiste laadpaal voor je elektrische auto thuis?

Als je met een plug-inhybride of elektrische auto rijdt, moet je die vaak thuis opladen. Maar hoe doe je dat nu best? Via het stopcontact of kies je toch beter voor een laadpaal? En welke kies je dan? Wij zetten je op weg!

laadpaal

Opladen via het stopcontact

Gewoon je elektrische wagen insteken in een stopcontact in huis mag niet. Opladen via het stopcontact is net iets complexer dan dat. Als je rechtstreeks via het stopcontact wil opladen, moet je dat doen met een laadkabel die is uitgerust met een In Cable Control Box. Die is voorzien van een beveiliging en stroombeperking. Wat er voor zorgt dat je veilig kunt opladen, maar het opladen ook een stuk langer duurt. 

Een hybride auto steekt al snel 6 à 8 uur in het stopcontact. Voor een volledig elektrische wagen kies je dus beter een andere oplossing.

Opladen via een laadpaal

Een laadpaal bij je thuis is dus een ideale oplossing. Maar er bestaan heel wat verschillende versies; monofasige, driefasige, met verschillende laadvermogens en meer. Het is dus belangrijk om te weten welke laadpaal je moet kiezen. Dat stem je af op basis van welk type auto je nu hebt, maar ook met welk type wagen je in de toekomst denkt te rijden. Voor een plug-inhybride wagen heb je genoeg met een monofasige laadpaal, maar voor een full electric dan weer niet. 

De meeste elektrische wagens laden op maximaal 11 kW. Een laadpaal van 11 kW is daarvoor dus geschikt. Maar nog beter is een laadpaal met dynamic load balancing.

Dynamic Load Balancing

Een laadpaal bij je thuis is dus de betere keuze om je elektrische wagen op te laden, maar dit wil je liefst ook zo snel mogelijk doen. Dat terwijl je je elektriciteitsinstallatie niet overbelast, want het is niet de bedoeling dat de stroom uitvalt als je aan het koken bent of de wasmachine opzet. 

De oplossing hiervoor is dynamic load balancing. Deze technologie past het gebruikte vermogen aan voor je auto en het overige verbruik in huis. Het zorgt ervoor dat alle andere elektrische toestellen die je op dat moment gebruikt, voorrang krijgen op het opladen van je wagen.

Het systeem checkt continu hoeveel stroomcapaciteit er overblijft en verdeelt het optimaal over de verbruikers, zonder dat de stroom uitvalt. Laadpalen met dit systeem kunnen ook de opgewekte energie van je zonnepanelen gebruiken. Wat nog een extra voordeel is!

Kan iedereen een laadpaal thuis plaatsen?

Goed, nu we weten dat een laadpaal bij je thuis een stuk voordeliger en makkelijker is dan je wagen in het stopcontact te steken, is natuurlijk de vraag of iedereen zomaar een laadpaal thuis kan installeren. 

In principe wel. Elk huis is geschikt voor een laadpaal en iedereen kan er een laten installeren. Je hebt er geen vergunning voor nodig, als de laadpaal op je eigen stuk grond staat. Het enige wat je moet doen is een geschikte installateur zoeken, je laadpaal laten plaatsen en laten keuren. Daarna ben je good to go!

Kies je een laadpaal of een wallbox?

Naast het laadvermogen en de fase van de laadpaal, heb je ook nog de keuze tussen een laadpaal of wallbox. Een laadpaal is een losse paal en een wallbox is een laadpunt dat ze aan de muur van je huis bevestigen. Dat is het belangrijkste verschil tussen beide, want verder verschillen de installaties niet van elkaar. Het is dus een kwestie van handigheid voor jouw situatie.

Wat is nu de beste laadoplossing?

Om een elektrische auto thuis op te laden, raden experts een laadpaal van 11 kW aan mét dynamic load balancing. Maar om echt te weten wat de beste oplossing is voor jou moet je vergelijken

Een eenvoudige manier om dat te doen is via laadpalenvergelijken.be. Aan de hand van een aantal korte vragen vergelijkt een team van experts tal van laadpalen voor jou en geeft je de ideale oplossing voor jouw situatie. Handiger kan niet!

Ben jij helemaal overtuigd van een laadpaal?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een energiespecialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Een multisplit airco, wat is dat eigenlijk?
Duurzame energieoplossingen voor jouw bedrijf
Waarom moet je je oude omvormer vervangen?