Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Bouwen of renoveren in 2024: wat met hernieuwbare energie?

Als je in 2024 een nieuwbouwproject start of een ingrijpende energetische renovatie (IER) plant in Vlaanderen, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de hernieuwbare energie-eisen. Deze eisen zijn niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor het voldoen aan de regelgeving en het optimaliseren van je energieverbruik.

Warmtepompen: een toekomstige noodzaak

Vanaf 2025 is het niet meer mogelijk om een gasaansluiting te installeren in nieuwe gebouwen. Dit benadrukt het belang van alternatieven zoals warmtepompen, die een efficiënte en duurzame manier bieden om je huis te verwarmen en te koelen.

Het kiezen van de juiste warmtepomp kan een aanzienlijke impact hebben op je energierekening en wooncomfort. Overweeg de verschillende soorten warmtepompen zorgvuldig en bepaal welk type het beste aan jouw behoeften voldoet.

Daarnaast blijft het verlaagde btw-tarief van 6% wel nog van kracht voor de installatie van warmtepompen in woningen jonger dan 10 jaar. Waar wacht je nog op?

Zonnepanelen blijven waardevol

Een belangrijke verandering in 2024 is het verdwijnen van de premie voor zonnepanelen. Bovendien komt er een einde aan het verlaagde btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen en -boilers. Het gunstige tarief wordt opnieuw verhoogd naar het standaardtarief van 21% btw.

Hoewel dit op het eerste gezicht ontmoedigend kan lijken, is het belangrijk om te beseffen dat de investering in zonnepanelen nog steeds zeer waardevol is. Zonnepanelen helpen niet alleen bij het verminderen van je koolstofvoetafdruk, maar kunnen ook aanzienlijke besparingen op je energierekening opleveren. De beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, Elia, plant een aanzienlijke investering van ongeveer 6,4 miljard euro voor de verbetering van het elektriciteitsnetwerk. Deze investering is om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit, maar een deel van de kosten zal worden doorgerekend aan de eindgebruikers via de transmissietarieven.

Daarnaast is de prijs van zonnepanelen zelf de afgelopen jaren gedaald, terwijl hun efficiëntie is toegenomen, waardoor ze een slimme investering blijven, zelfs zonder de subsidie.

Toekomstige eisen en overwegingen

Het is belangrijk om rekening te houden met andere toekomstige eisen die vanaf 2025 van kracht worden, zoals het verhogen van de energie-efficiëntie van gebouwen en het gebruik van andere hernieuwbare energiebronnen. In 2025 mag namelijk de verwarming van gebouwen enkel nog gebeuren met een warmtepomp, een warmtenet, een biomassaketel of een directe elektrische verwarming.

Renovatie- of bouwplannen in 2024?

Bouwen of renoveren in 2024 brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee op het gebied van hernieuwbare energie. Door te investeren in warmtepompen en zonnepanelen, ben je niet alleen voorbereid op de huidige en toekomstige regelgeving, maar maak je ook een slimme financiële keuze. Het verdwijnen van de premie voor zonnepanelen vermindert niet de waarde van deze investering, gezien de langetermijnvoordelen en besparingen.

Voor meer gedetailleerde informatie, bezoek de officiële website van de Vlaamse overheid

Bij het kiezen van de juiste hernieuwbare energieoplossingen is deskundig advies onmisbaar. Elke woning is uniek, en wat voor de ene woning werkt, is misschien niet de beste oplossing voor de andere. Onze deskundigen kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes, rekening houdend met de specifieke kenmerken van je woning, je energiebehoeften en je budget.

Ben je klaar om jouw huis te verduurzamen?

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ontdek de beste duurzame oplossing voor jouw huis en draag bij aan een groenere toekomst!

Wij staan voor je klaar

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Wat levert het meeste rendement op? Een warmtepomp of zonnepanelen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is
De 5 meest gestelde vragen over airco

Onze diensten

Soloya