Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Bouwen of renoveren in 2023? Dit zijn de eisen op gebied van hernieuwbare energie

Plan je een nieuwbouw of energetische renovatie in 2023? Dan zijn er heel wat zaken waarmee je vandaag de dag verplicht rekening moet houden. In 2023 komen daar opnieuw heel wat normen en eisen bij. Om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de meest recente veranderingen voor Vlaanderen, vatten we de overvloed aan informatie voor jou samen in een handige blog!

Bouwen of renoveren begint bij een duidelijk en uitgebreid plan van aanpak. Je denkt dus best op voorhand goed na over welke elementen je zeker in je woning wilt en moét verwerken. Een van de belangrijkste punten is hernieuwbare energie. Tegen 2050 wil de overheid dat elke woning energiezuinig is. Daarom worden er strenge eisen opgelegd voor wie (ver)bouwt. We zetten de eisen van 2022 en de toekomstige veranderingen voor 2023 op een rij.

De veranderingen voor hernieuwbare energie in Vlaanderen vanaf 2023

In 2023 worden aanvragen voor nieuwbouwprojecten en ingrijpende energierenovaties (IER) onderworpen aan strengere normen voor het verplichte aandeel hernieuwbare energie. De energieprestatieregelgeving (EPB) bepaalt de energieprestatienormen waaraan je bouwproject of IER moet voldoen. Doe je dus een bouwaanvraag vanaf 1 januari 2023? Dan gelden er in Vlaanderen nieuwe eisen waarmee je verplicht rekening moet houden. Je moet onder andere een minimum aan energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Daarbij gaat het over energie uit:

  • Zonnepanelen (PV) en zonneboilers
  • Warmtepompen en warmtepompboilers
  • Ketels, kachel of WKK op biobrandstof

 

Het minimumaandeel hernieuwbare energie waar je aan moet voldoen verschilt:

  • Voor nieuwbouw is dat minstens 25 kWh per m² bruto vloeroppervlakte aan hernieuwbare energie produceren in je woning.
  • Voor de nieuwbouw van niet-residentiële gebouwen is dat 35 kWh per m² bruto vloeroppervlakte.
  • Bij renovatie is dat 20 kWh per m² bruto vloeroppervlakte aan hernieuwbare energie produceren in je woning.

 

Hoe je hieraan kan voldoen, vind je terug op de officiële website van de overheid. Wil je deskundig advies voor jouw specifieke situatie? Dan kan je bij Soloya altijd een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

Daarnaast gelden vanaf 2023 ook de volgende zaken:

  • Een renovatieplicht voor residentiële woningen met een E of F-label. Deze moeten verplicht gerenoveerd worden om minstens label D of beter te bereiken. De deadline hiervoor is 5 jaar na aankoop.
  • A-,B-, C-, D-, E- en F-label: dit zijn de labels die sinds 2019 op de EPC’s staan (EnergiePrestatieCertificaat). Deze gaan van F (energieverslindend) tot A+ (heel energiezuinig).
  • Vanaf 2023 moet je woning een S-peil van S29, S30 of S31 hebben als het E-peil niet meer bedraagt dan E20. Dat betekent dus dat de energieprestatie van je woning nog zuiniger moet zijn.
  • De korting van onroerende voorheffing die je krijgt bij een laag E-peil geldt vanaf 2023 enkel nog bij herbouw of gedeeltelijke herbouw.
  • Hernieuwbare bronnen voor het opwarmen van sanitair water: douche en bad.

Hoe maak je je woning toekomstproof?

Duurzaam verwarmen dankzij de zon

Hoewel je in 2023 wel nog steeds je woning op gas kan aansluiten en moet aanvullen met minstens 15 kWh/m² aan zonne-energie, is het verstandig volledig te gaan voor hernieuwbare, groene energiebronnen. Want vanaf 2025 is de aansluiting van aardgas verboden bij nieuwbouw.

Je kan opteren voor één energiebron of je kan ook kijken naar de verschillende combinatiemogelijkheden. Op die manier geniet je optimaal van alle voordelen die hernieuwbare technieken je bieden. Denk aan zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, biobrandstof, enzovoort.

Het is wel belangrijk te weten dat vanaf 2023 de installatie van enkel en alleen een zonneboiler niet genoeg is. Daarnaast moet je ook verplicht beroep doen op hernieuwbare bronnen voor het verwarmen van je sanitair water (douche & bad), door bijvoorbeeld het gebruik van een warmtepomp. Voor het warm water in de keuken of voor de wasplaats, is dit geen verplichting.

De geschikte duurzame installatie voor jouw woning kiezen? Daar helpen we je graag mee verder! Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Wil je inzetten op hernieuwbare energie?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons specialist in hernieuwbare energie. Neem contact met ons op en ontvang een offerte op maat. Zo kunnen we jou helpen besparen op je stijgende energiefactuur!

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is
De 5 meest gestelde vragen over airco
Waarom je nu best thuis een laadpaal kan installeren

Onze diensten

Soloya