Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Alles wat je moet weten bij het aankopen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij helpt je om je zelfverbruik te verhogen én je energiefactuur te verlagen. Maar waar let je nu op bij de aankoop van een thuisbatterij? Wij vertellen je alles wat je moet weten bij het aankopen van een thuisbatterij!

aankoop thuisbatterij

De prijs voor een thuisbatterij

De prijs is vaak het eerste waar je naar kijkt als je overweegt om een thuisbatterij aan te kopen. Hoeveel kost dit nu gemiddeld en hoe snel ga ik dit dan terugverdienen? Doorgaans mag je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 5.000 à € 10.000, inclusief installatie en omvormer. Een hele investering, maar je energiefactuur zal hier blij mee zijn!

Premie voor een thuisbatterij

Van de Vlaamse overheid krijg je een premie voor de aankoop van een thuisbatterij. Wat mooi meegenomen is en de investering weer wat lichter maakt. Je krijgt € 225/kWh, tot 4 kWh, € 187,5/kWh tot 6 kWh en € 150/kWh tot en met 9 kWh. Vanaf 9 kWh krijg je geen bijkomende premie. 

In 2022 heb je dus recht op een premie van maximum € 1725 per batterij, ofwel maximum 40% van het factuurbedrag inclusief btw.

Let op, de aanvraag dient te gebeuren binnen drie maand na de laatste factuurdatum. De batterij moet ook geplaatst zijn door een elektrotechnisch installateur, voor het einde van het jaar, en aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen.

Capaciteit van de batterij

Nog een belangrijke vraag om te stellen is: welke capaciteit moet mijn thuisbatterij hebben? Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 10 kWh per dag. Wat dus wil zeggen dat je met een batterij van 10 kWh je verbruik van een hele dag kan dekken. Al hangt dit natuurlijk wel af van een aantal factoren, zoals de manier waarop je verwarmd en of je met een elektrische wagen rijdt of niet. Op basis hiervan bepaal je dus welke capaciteit je nodig hebt.

Het type batterij

Kies je nu voor een AC- of DC-batterij? Een AC-batterij kan je rechtstreeks aan je huidige zonnepaneleninstallatie koppelen. Je moet dus niets aanpassen of vervangen, maar je hebt wel 2 omvormers nodig wat de kosten weer de hoogte in jaagt.

Een DC-batterij beschikt over een omvormer die je onmiddellijk aan de DC-zijde van de batterij kan koppelen. Hierdoor heb je dus een kleinere omvormer voor nodig, wat zorgt voor een lagere kost én minder verliezen. 

Wat met het milieu?

Zijn thuisbatterijen nu zo slecht voor het milieu? We begrijpen de bezorgdheid, maar nee. We kiezen massaal voor zelfverbruik om ons klimaat te redden en meer gebruik te maken van duurzame energie. Daarnaast hebben batterijen een standaard garantie van 10 jaar. Wat wil zeggen dat ze na die termijn nog gemiddeld 60% rendement behalen. Ze gaan dus wel lang mee. Als je daarna je batterij moet vervangen, breng je de oude binnen in de recyclageparken. 

Ook staat de technologie niet stil en worden er nu al zoutwaterbatterijen geproduceerd, die momenteel de meest ecologische batterijen op de markt zouden zijn.

Nu je weet waar je op moet letten bij de aankoop van een thuisbatterij, kan je vrijblijvend contact opnemen met onze energieadviseurs. Zij bekijken samen met jou welke batterij het meest geschikt is voor jouw situatie, zodat jij optimaal kan genieten van de zon!

Wil jij ook meer zonne-energie echt zelf verbruiken?
Dan is investeren in een thuisbatterij een slim idee! Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom is het belangrijk om je hernieuwbare energie-installaties tijdig te melden?
Wat levert het meeste rendement op? Een warmtepomp of zonnepanelen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!