Wij zijn gesloten tijdens het bouwverlof van 13 juli t.e.m. 5 augustus 2024!

Wat is IBC-technologie en hoe werkt het?

Er zijn de dag van vandaag heel wat verschillende technologieën op de markt voor de fabricage en structurering van zonnepanelen. De IBC-zonneceltechnologie is de nieuwste en misschien ook wel één van de meest gecompliceerde. Wij leggen je uit wat het is en hoe het werkt!

Wat is IBC-technologie?

Een traditionele silicium zonnecel bestaat uit een dubbele siliciumlaag. Hieraan kunnen dan diëlektrische of intrinsieke lagen aan worden toegevoegd om het transmissieverlies of recombinatieverlies aan te pakken. Hoe je de zonnecellen structureert, bepaalt hoe je elektriciteit uit zonlicht wint. 

Bij Interdigitated Back Contact, kortweg IBC-technologie, structureren we de zonnecellen aan de achterkant van het paneel. Op die manier kunnen de zonnepanelen hogere rendementen bereiken. Hoe komt dat? Doordat ze gebruik maken van Rear Contact zonnecellen en dus alle voorcontactroosters naar de achterkant verplaatsen. Zo verminder je de beschaduwing aan de voorkant van de cel.

Het unieke aan deze techniek is het feit dat het nog steeds mogelijk is voor de elektrongaten om het licht, dat aan de voorkant van de cel geabsorbeerd wordt, aan de achterkant van de cel op te vangen. 

Dit hele proces maakt de werking ervan ook veel gecompliceerder. De stroom van de dragers vindt in twee dimensies plaats, in plaats van één dimensie zoals bij standaard cellen.

IBC-technologie

De voordelen van IBC-cellen

In vergelijking met de traditionele zonnecellen, heeft de IBC-technologie heel wat voordelen. Dat maakt dat de ingewikkelde productie zo vergeten is.

Lager beschaduwingsverlies

Een van de grote voordelen, misschien zelfs wel het grootste voordeel, van de IBC-cellen is het aanzienlijk stijgend rendement door het lagere beschaduwingsverlies van de panelen. Doordat de elektrode aan de voorzijde zo klein is, kan er een winst van 5% tot 7% in opgewekte stroom worden bereikt.

Eenvoudige(re) verbinding

Doordat de cellen beide contacten aan de achterkant van het paneel hebben, kunnen ze makkelijker met elkaar verbinden en dichter bij elkaar geplaatst worden in de module, want er is geen ruimte tussen de cellen nodig. 

Lagere serieweerstand

De panelen hebben een veel lagere serieweerstand, omdat de contacten aan de achterkant een groot oppervlak innemen. Dit komt omdat, in vergelijking met andere zonnecellen, de ruimte tussen de contacten veel kleiner is.

Optische en elektrische optimalisatie

Bij traditionele zonnecellen moet er, omdat de energieomzetting aan de voorkant plaatsvindt, een afweging gemaakt worden tussen:

  • de serieweerstand
  • de recombinatieverliezen
  • de absorptie van licht
  • het rendement
  • hoge open-circuit spanning

 

Bij IBC-cellen staan deze functies los van elkaar en wordt de optische optimalisatie uitgevoerd aan de voorkant. Dat maakt de panelen ook een stuk mooier, terwijl de elektrische optimalisatie aan de achterkant zit.

Wil jij ook zonnepanelen op je dak?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een energiespecialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?
Kies de beste airco voor jouw thuis
Waarom is het belangrijk om je hernieuwbare energie-installaties tijdig te melden?

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!