Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Slim delen, slim besparen: alles over energiedelen

In onze voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen, krijgt het concept energiedelen steeds meer aandacht. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de voordelen? In deze blogpost verkennen we het begrip energiedelen, onderzoeken we de pluspunten en haalbaarheid ervan, en werpen we een blik op de kosten die ermee gemoeid zijn.

Wat is energiedelen?

Energiedelen, ook bekend als peer-to-peer handel, is een innovatief systeem van energieproductie en -verbruik. Het concept draait om het delen van opgewekte energie tussen individuen, gemeenschappen of bedrijven. In plaats van uitsluitend afhankelijk te zijn van traditionele energiebedrijven, kunnen deelnemers hun eigen opgewekte energie delen met anderen in hun buurt. Burgers, lokale overheden, kmo’s en grote ondernemingen kunnen deelnemen aan energiedelen. Het mag niet de primaire commerciële of professionele activiteit zijn. 

Het systeem van energiedelen werkt op basis van tijdskwartieren. Groene stroom die in een kwartier wordt opgewekt en in het distributienet van Fluvius wordt geïnjecteerd, kan binnen hetzelfde kwartier beschikbaar worden gesteld.

Is energiedelen voordelig?

Absoluut, energiedelen biedt diverse voordelen. Allereerst stelt het mensen in staat om actief bij te dragen aan de groene revolutie. Door hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen te installeren, kunnen deelnemers hun ecologische voetafdruk verkleinen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen.

Bovendien kan energiedelen financiële voordelen opleveren. Deelnemers kunnen niet alleen hun eigen energierekening verlagen, maar ook inkomsten genereren door overtollige energie te verkopen aan anderen. Dit creëert een win-winsituatie waarin duurzaamheid hand in hand gaat met financiële beloningen.

Wat zijn de kosten van energiedelen?

De kosten van energiedelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. In het begin kunnen de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen of andere bronnen van hernieuwbare energie best hoog zijn. Deze eerste investering kan echter op de lange termijn worden terugverdiend door de besparingen op de energierekening en de inkomsten uit de verkoop van overtollige energie.

Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het implementeren van de benodigde technologieën voor energiedelen, zoals slimme meters en digitale platformen. Hoewel deze kosten aanwezig zijn, moeten ze worden afgewogen tegen de voordelen die energiedelen biedt, zowel op ecologisch als financieel gebied.

Alleen de energiecomponent van de elektriciteitsfactuur wordt beïnvloed (de hoeveelheid elektriciteit geleverd door de elektriciteitsleverancier). Andere aspecten van de energiefactuur, zoals belastingen, heffingen en nettarieven, blijven ongewijzigd.

Wat zijn de vereisten?

De vereisten om te kunnen deelnemen aan energiedelen zijn:

  • Aansluiting op het elektriciteitsnet.

 

  • In eigendom zijn van een digitale meter.

 

  • De energiedeler moet ‘meetregime 3‘ aanvragen bij zijn elektriciteitsleverancier, zodat de digitale meter kwartierwaarden kan registreren.

 

  • De energiedeler moet zich aanmelden via het online klantenportaal van Fluvius, waar het systeem en de stappen worden uitgelegd. Fluvius deelt per kwartier de energieverdeling mee aan zowel de energiedeler als de elektriciteitsleverancier. De elektriciteitsfactuur wordt automatisch aangepast. 

 

  • Het wordt aanbevolen om bij de leverancier te informeren of er extra kosten of andere voorwaarden van toepassing zijn.

 

Het is niet noodzakelijk dat elke betrokken partij dezelfde elektriciteitsleverancier heeft.

Conclusie

Energiedelen opent de deur naar een duurzamere energievoorziening. Het stelt individuen en gemeenschappen in staat om actief deel te nemen aan de overgang naar groene energie en tegelijkertijd financiële voordelen te behalen. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals technologische implementatie en regelgevingskaders, is het duidelijk dat energiedelen een veelbelovende weg is naar een duurzamere toekomst.

Grijp nu de kans om zelf je energie op te wekken. Start jouw duurzame reis vandaag nog met Soloya en kies voor zonnepanelen. Ontvang vrijblijvend meer informatie en vraag een gratis offerte aan.  

 

Bronvermelding:

Vlaanderen.be – Energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop (https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/groene-energie/energiedelen-en-persoon-aan-persoonverkoop)

Meer informatie omtrent zonnepanelen?

Onze experten staan klaar om jou verder te helpen! Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte op maat.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Wat levert het meeste rendement op? Een warmtepomp of zonnepanelen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is
De 5 meest gestelde vragen over airco

Onze diensten

Soloya