Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Een warmtepomp verplicht? Dit moet je weten!

Het nieuwe klimaatplan ging niet enkel over elektrische wagens, maar ook energiezuinig wonen werd uitgebreid besproken. Zo werden er een aantal belangrijke maatregelen vastgesteld, waaronder de verplichting van een warmtepomp voor nieuwbouwwoningen. Wij vertellen je er alles over!

Dit zijn de belangrijkste maatregelen voor de komende jaren op vlak van energiezuinig wonen:

  • Vanaf 2022 krijg je geen subsidiëring meer voor gas- en stookolieketels.
  • Vanaf 2023 komt er een verplichting tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt.
  • Vanaf 2023 zal er een verplichting zijn om met een (hybride) warmtepomp te verwarmen bij nieuwbouwwoningen. Ook voor bestaande woningen zullen warmtepompen maximaal gestimuleerd worden.
  • Vanaf 2026 zal er geen aardgasaansluiting bij nieuwbouwprojecten meer mogelijk zijn.
  • Tenslotte zullen vanaf 2040 alle woningen energiezuinig moeten zijn.

Warmtepompen bij Soloya

Als experten in warmtepompen zijn we bij Soloya volledig mee met de nieuwe, milieuvriendelijke maatregelen. We leggen je dan ook graag uit hoe je jouw woningen, als bouwer of verbouwer, klaarmaakt voor een warmtepomp!

Zorg voor goede isolatie

Vooraleer je in een warmtepomp kan investeren, moet je woning zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Goede isolatie zorgt er namelijk voor dat je minder energie nodig hebt om te verwarmen en je behoefte dus beperkt worden. Alles begint dus bij een goede isolatie!

Daarnaast bepaalt het isolatieniveau van je woning ook de prijs van de warmtepompinstallatie, zowel in aankoop als in verbruik. Hoe minder goed je woning geïsoleerd is, hoe dieper de warmte uit de bodem moet onttrokken worden en hoe zwaarder de pomp van je installatie zal moeten zijn.

Kies het correcte afgiftesysteem

Als je nog twijfelt over hoe je je woning gaat verwarmen, raden we je vloerverwarming aan. Dit afgiftesysteem werkt het beste in combinatie met een warmtepomp.

Kies de juiste warmtepomp

We moeten je niet vertellen dat de keuze van je warmtepomp belangrijk is. Die keuze maak je nadat je woning voldoende geïsoleerd is en je het juiste afgiftesysteem hebt gekozen. Om de juiste warmtepomp te kiezen moet je kijken naar jouw warmtebehoefte. 

De meest efficiënte warmtepompen in combinatie met de meest stabiele bron leveren de beste resultaten op en zorgen voor de laagste energiefactuur. Stel je keuze dus af op basis van je behoefte!

Premies voor warmtepompen

Als je een warmtepomp laat installeren door een gecertificeerd installateur, zoals Soloya, kan je daarvoor een premie, tot 4.000 euro, aanvragen bij Fluvius. Daar lees je of je in aanmerking komt voor de premie en hoe het precies in elkaar zit. Wij geven je alvast de premiebedragen mee:

 

  • Geothermische warmtepomp: 4000 euro
  • Lucht-waterwarmtepomp: 3000 euro
  • Hybride lucht-waterwarmtepomp: 2000 euro 
  • Lucht-luchtwarmtepomp: 300 euro

 

TIP: Zit het isolatieniveau in je woning nog niet goed? Ook daarvoor krijg je premies voor van de Vlaamse overheid!

Geniet van de voordelen van je warmtepomp

Als je woning voldoet aan alle bovenstaande punten, ben je helemaal klaar om de stap naar geothermie te zetten en je warmtepomp te laten installeren. Daarna kan je genieten van de vele voordelen die een warmtepomp je te bieden heeft:

Lagere energiefactuur

Met een warmtepomp in huis vermijdt je gasverbruik volledig en ook je elektriciteitskosten zullen niet drastisch de lucht in gaan. Zo geniet je van een lagere energiefactuur.

Lagere CO2-uitstoot

Het lage energieverbruik van een warmtepomp zorgt ook voor een lagere CO2-uitstoot, en dat is goed voor het milieu.

Waardevastheid van de woning

Je woning energiezuinig maken is altijd een goede keuze. Tegen 2040 moeten namelijk alle woningen in Europa energiezuinig zijn. Extra inzetten op duurzame verwarming zorgt dus mee voor de waardevastheid van je woning op langere termijn.

Ben je klaar om je woning duurzaam te verwarmen en te kiezen voor een warmtepomp? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Ben jij helemaal overtuigd van een warmtepomp?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een energiespecialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is
De 5 meest gestelde vragen over airco
Waarom je nu best thuis een laadpaal kan installeren

Onze diensten

Soloya