De meest gestelde vragen over warmtepompen

Als je overweegt om een warmtepomp aan te kopen, kom je voor veel vragen te staan. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten over warmtepompen, zodat je een goede keuze kan maken. Wij zetten de 11 meest gestelde vragen op een rij!

Daikin Multi-Split

1. Waar moet ik op letten bij de aankoop van een warmtepomp?

Vooraleer je een warmtepomp koopt, is het goed om na te kijken of jouw woning wel geschikt is voor de plaatsing van een warmtepomp. Kan je de isolatie in jouw woning nog verbeteren? Dan is het verstandig om dat eerst te doen, voordat je een warmtepomp plaatst. 

Is je woning geschikt? Laat dan een ervaren installateur bij je langskomen. Die kan je adviseren welke warmtepomp het meest gepast is voor jouw woning en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn.

2. Welke warmtepomp is het beste voor mijn woning?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Deze werken allemaal anders. Welke warmtepomp het beste bij jouw woning past, hangt dus af van je persoonlijke situatie. 

Een hybride warmtepomp wordt vaak gebruikt in woningen die gebouwd zijn in 2010 of eerder. Dit omdat lage temperatuurverwarming in deze woningen niet altijd mogelijk is. 

Wanneer een woning goed geïsoleerd is en beschikt over lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, kan een elektrische warmtepomp een goede oplossing zijn.

3. Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Heel eenvoudig, een warmtepomp is duurzaam omdat je hiermee minder CO2 uitstoot. Dit komt omdat de temperatuur van de bron verhoogd wordt, waardoor jij de cv-ketel dus minder moet verwarmen. Zo verlaag je jouw gasverbruik en CO2-uitstoot. 

Als je je warmtepomp ook nog eens combineert met zonnepanelen op je dak, woon je nog duurzamer. De elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen kan je dan gebruiken om je woning mee te verwarmen.

4. Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Je woning moet geschikt zijn om een warmtepomp te installeren. De twee belangrijkste factoren hiervoor zijn de isolatie en het warmteafgiftesysteem

Als je woning onvoldoende geïsoleerd is, dan kan je best eerst hierin investeren. Zo heb je minder warmteverliezen en dat hoef je dan ook niet bij te verwarmen. Nieuwbouwwoningen zijn reeds goed geïsoleerd volgens de huidige normen, maar woningen van voor 2010 vaak niet. Deze hebben over het algemeen betere vloerisolatie nodig.

Ook de keuze van het warmteafgiftesysteem is belangrijk. Het warmteafgiftesysteem is het systeem waar de warmtepomp warmte aan afgeeft, zoals vloerverwarming of centrale verwarming bijvoorbeeld.

5. Hoe werkt een warmtepomp?

Je kan de werking van een warmtepomp vergelijken met een koelkast. Die haalt koude lucht uit de buitenlucht, die vervolgens verplaatst wordt via een soort compressor naar binnen. Dat houdt de koelkast koud. Een warmtepomp doet in principe het omgekeerde. Deze haalt warme lucht uit de buitenlucht en verplaatst deze naar binnen. De warme lucht wordt dan afgegeven via de radiatoren of vloerverwarming.

6. Wat kost een warmtepomp?

De kost van een warmtepomp bestaat uit de aanschafprijs van de warmtepomp en de installatiekosten. Een warmtepomp voor sanitair warm water is verkrijgbaar vanaf € 2.800, inclusief installatie.

7. Krijg ik subsidies voor een warmtepomp?

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar als je wilt investeren in duurzame energie, zo ook voor de aanschaf van een warmtepomp of warmtepompboiler. De mogelijke premies kan je hier vinden en vergelijken.

8. Waar plaats ik mijn warmtepomp?

De meeste warmtepompen voorzien van zowel een buitenunit als een binnenunit. De buitenunit moet aan de buitenkant van de woning geplaatst worden, bijvoorbeeld tegen de gevel. De binnenunit is qua formaat net iets kleiner dan een cv-ketel en kan dus binnen geplaatst worden.

9. Maakt een warmtepomp veel geluid?

De ventilator van een warmtepomp zuigt de warme lucht uit de buitenlucht en maakt dus een zoemend geluid. Hoe fel dit geluid is, hangt af van het type warmtepomp en de kwaliteit van je installatie. Het is verstandig om de buitenunit niet te dicht bij bijvoorbeeld je slaapkamer te plaatsen.

10. Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De levensduur van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar. Hoe lang dit echt is, hangt af van een aantal factoren zoals de kwaliteit, de compressor en het onderhoud. Hoe beter deze factoren zijn, hoe langer je installatie zal meegaan. Sommige warmtepompen kunnen zelfs tot 30 jaar meegaan! Dit komt omdat de hittebelasting van de installatie veel lager is dan bij een standaard cv-ketel.

11. Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van een warmtepomp hangt af van de aankoopprijs, de premies en de besparing die de installatie je oplevert, maar ook van de gas- en elektriciteitsprijzen en het soort warmtepomp dat je installeert. 

Met de stijgende gasprijzen is een warmtepomp steeds een duurzaam alternatief. Je cv-ketel gaat hierdoor ook langer mee, omdat deze minder hard hoeft te werken. Hierdoor bespaar je per direct op je gasrekening en je uitstoot. Het rendement van je warmtepomp kan je vergroten door extra maatregelen te nemen, zoals voldoende isoleren en een regelmatig onderhoud. Dat alles maakt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp gemiddeld 8 jaar.

Ben jij helemaal overtuigd van een warmtepomp?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een energiespecialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Een multisplit airco, wat is dat eigenlijk?
Duurzame energieoplossingen voor jouw bedrijf
Waarom moet je je oude omvormer vervangen?