De meest gestelde vragen over laadpalen

Elektrisch rijden is populairder dan ooit. Er zijn vorig jaar een record aantal elektrische wagens verkocht en ook wij merken steeds meer vraag over het installeren van laadpalen. Naast de vraag voor installatie, krijgen we ook heel wat vragen over laadpalen. Daarom geven wij het antwoord op de meest gestelde vragen over laadpalen.

Welke onderdelen heb je nodig voor het opladen van een elektrische auto?

Een elektrische auto kan je best vergelijken met je smartphone. Als de batterij leeg is, moet je hem opladen. Voor het opladen van je elektrische auto heb je enkele dingen nodig:

  • een oplaadkabel
  • een laadpaal (of stopcontact)

Wat is het verschil tussen een 1-fase of 3-fase laadstation?

Een fase is in feite een stroomkabel. Een auto met een 1-fase lader, laadt dus op wisselstroom op over één stroomkabel. Een auto met 3-fase dus over drie stroomkabels. Heeft de laadpaal waar je de auto aan koppelt ook 3 fasen? Dan krijgt de auto stroom over drie stroomkabels.

Het verschil zit dus in de aansluiting en het maximale vermogen. Een 1-fase aansluiting is in je meterkast aangesloten met 230 V, terwijl een 3-fase is aangesloten aan drie keer 230 V. Wat dus wil zeggen dat een aansluiting met 3-fase meer vermogen kan leveren.

Hoelang duurt het opladen van een wagen?

De oplaadtijd van je wagen hangt af van een aantal factoren, zoals de status van de batterij, het batterijvermogen, de instellingen van de laadpaal enzovoort. Maar als we kijken naar de gemiddelde tijdsduur van een hybride auto dan spreken we over zo’n 1 tot 4 uur om de batterij volledig op te laden. Volledig elektrische wagens hebben zo’n 4 tot 8 uur nodig om helemaal op te laden.

Hoeveel onderhoud heeft een laadpaal nodig?

Zeer weinig! Wanneer de laadpaal correct is geïnstalleerd en modulair is opgebouwd, kan elk onderdeel makkelijk vervangen worden indien nodig. 

Waar kan ik mijn wagen opladen?

Er zijn (meestal) drie mogelijkheden om je elektrische wagen op te laden. 

  • Thuis, als je een laadpaal ter beschikking hebt.
  • Op het werk, als deze laadpalen aanbiedt.
  • In het openbaar, langs de straten, de snelweg of alle publieke parkings.

Welk type laadpaal heb ik nodig?

Welk type laadpaal je nodig hebt, hangt af van jouw auto en de laadcapaciteit die beschikbaar is. Om te weten welk type het meest geschikt is voor jouw situatie moet je vergelijken, of experts laten vergelijken. Dat kan eenvoudig en gratis via laadpalenvergelijken.be. Daar gaan experts op basis van een korte quiz op zoek naar de ideale laadpaal voor jouw situatie.

Hoe veilig is een laadpaal?

Een laadpaal moet aan heel wat veiligheidseisen voldoen, zodat er geen stroom op de laadpaal staat wanneer de stekker niet of niet goed is aangesloten. Ze worden uitgebreid getest en doorstaan heel wat kwaliteitscontroles alvorens ze in gebruik gaan. Hierdoor is het opladen met een laadpaal heel veilig.

Is thuis opladen goedkoper?

Thuis je wagen opladen is goedkoper dan openbaar laden. Thuis betaal je je eigen stroomtarief, al kost een laadpaal natuurlijk wel wat. Toch is het de investering waard.

Kan ik elektrisch rijden op zonne-energie?

Dat kan zeker! Als je naast een laadpaal ook zonnepanelen op je dak hebt liggen, kan je je auto opladen met jouw eigen opgewekte energie. Zo betaal je niet meer voor de stroom waarmee je jouw auto oplaadt en rijdt je dus (bijna) gratis.

Ben jij helemaal overtuigd van een laadpaal?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een energiespecialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Duurzame energieoplossingen voor jouw bedrijf
Waarom moet je je oude omvormer vervangen?
Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet je graag van de zon? Zet haar om in voordeel en bespaar met onze tijdelijke actie: geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!