Een warmtepomp is een duurzaam systeem om je woning te verwarmen, te koelen en om je sanitair water te verwarmen. Er bestaan verschillende systemen met elk hun eigen specificaties. Vandaag vertellen we je alles over warmtepompen. Van definitie tot installatie.
Inhoud
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een installatie dat energie uit de omgeving kan opnemen en zo voor een temperatuurverschil kan zorgen. Het is een duurzamer manier om je woning mee te verwarmen en te koelen.
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen waaronder:
Deze warmtepomp maakt gebruik van de warmte uit de bodem en het grondwater om je woning te verwarmen. Dit proces wordt ook wel geothermie genoemd
Wil je op een milieuvriendelijke manier verwarmen en koelen? Dan is een lucht/lucht warmtepomp een goede keuze. Bovendien liggen de installatiekosten voor dit systeem vrij laag.
Deze warmtepomp wordt vaak gekozen bij renovaties doordat er geen ingrijpende aanpassingen voor nodig zijn. Het is de ideale oplossing om op een duurzame manier je woning te verwarmen en te koelen. Bovendien kan je met deze warmtepomp ook je sanitaire water verwarmen.
Helaas zijn niet alle woningen voldoende geïsoleerd om van alle voordelen die en warmtepomp biedt te genieten. De hybride warmtepomp is dan een uitstekend alternatief. Het combineert twee systemen, namelijk een warmtepomp en een gascondensatieketel.
Is een warmtepomp verplicht?
Vanaf 2023 is het verplicht om bij nieuwbouw te voldoen aan een minimumaandeel hernieuwbare energie. Dit kan op vier verschillende manieren:
1. Minstens 15 kWh hernieuwbare energie produceren door middel van 1 of meerdere van de onderstaande technieken:
- Zonnepanelen
- Zonneboiler
- Warmtepomp en warmtepompboiler
- Ketel, kachel of WKK op biobrandstof
- Stadsverwarming of -koeling (via een warmtenet)
2. De volledige energievraag voor ruimteverwarming dekken met een warmtepomp, ketel, kachel of WKK op biobrandstof of stadsverwarming.
3. Een zonneboiler plaatsen met een apertuuroppervlakte van minstens 2,5% van de bruto vloeroppervlakte.
4. Participatie, die voldoet aan:
- Minstens 20 euro per m² bruto vloeroppervlakte
- Minstens 15 kWh/m² bruto vloeroppervlakte
Je kiest dus zelf hoe je dit minimumaandeel invult. Een warmtepomp is een makkelijke manier om te voldoen aan de eisen rond hernieuwbare energie.
Meer informatie over het minimumaandeel aan hernieuwbare energie vind je op de website van de overheid.
Wat zijn de kosten van een warmtepomp?
In de onderstaande tabel kan je per type warmtepomp de richtprijzen bekijken. Dit is exclusief BTW.
Wil je graag investeren in een warmtepomp, maar wil je de kosten verspreiden? Dan kan je kiezen voor een groene lening. Voor een lening van bijvoorbeeld 10.000 euro met een termijn van 36 maanden, betaal je maandelijks gemiddeld 285 euro af.
De Vlaamse Regering geeft ook premies voor de aankoop van verschillende types warmtepompen. Wie bijvoorbeeld een hybride exemplaar koopt, kan een premie tot 2.000 euro krijgen. Voor lucht/water warmtepompen kan je rekenen tot 3.000 euro. Kies je voor een geothermische variant dan is de premie wat hoger, namelijk 4.000 euro. Tot slot bedraagt de premie voor een lucht/lucht warmtepomp 300 euro.
Let op: aan de premies zijn bepaalde voorwaarden verbonden.
Één van die voorwaarden is dat de installatie moet gebeuren door een RESCert gecertificeerde installateur. Kies je dus voor Soloya, dan kan je hierop rekenen.
Hoe overschakelen naar een warmtepomp?
De eerste stap = isoleren
Vooral oudere woningen zijn nog niet goed geïsoleerd. Hoe beter de isolatie, hoe minder warmte je verliest en hoe minder hard de warmtepomp dus zal moeten werken.
Hoe kan je efficiënt isoleren? Het dak van je woning is een goed startpunt. Via hier gaat de meeste warmte verloren. Datzelfde geldt voor je buitenmuren en je bestaande beglazing. De laatste stap is om je vloer te isoleren, vooral als je vloerverwarming overweegt.
Verwarmingsdistributie op lage temperatuur
Een warmtepomp werkt op lagere temperaturen dan bijvoorbeeld een klassieke ketel die op 70 °C of meer werkt. Dit vraagt natuurlijk om specifieke oplossingen qua warmtedistributie.
De standaard wandradiatoren zijn ontworpen om water op een hoge temperatuur te verspreiden. Ze zullen dus minder efficiënt zijn voor water op lagere temperaturen. Het is aangeraden om een warmtepomp te combineren met systemen zoals vloerverwarming, ventiloconvectoren of overgedimensioneerde radiatoren.
De elektrische installatie voorbereiden
Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Je kijkt dus best na of je netwerk hiervoor geschikt is en voldoende vermogen heeft. Dit is zeker belangrijk als je regelmatig verschillende elektrische installaties tegelijkertijd gebruikt.
Last but not least… een ervaren installateur
Wanneer al de voorbereiding achter de rug is, is het tijd om de warmtepomp te installeren. Hiervoor werk je best samen met een ervaren installateur. Waarom? Omdat je dan niet alleen optimaal kan profiteren van de voordelen, maar ook van het rendement.
Wanneer je voor Soloya kiest, neem je een partner aan de hand waarbij je kan rekenen op: kwaliteit, service en technische support. Jouw wensen staan op nummer 1 en je wordt altijd geholpen met een glimlach. Bovendien hebben we al meer dan 15 jaar ervaring. Neem vandaag nog contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte.