Home › Airco – verwarmen en koelen
Airco om voordelig te verwarmen en koelen
Een airconditioning of airco installatie in de vorm van een lucht-lucht warmtepomp is in 2021 uitermate geschikt als koeling en verwarming van de woning. Om optimaal met energie om te gaan is het voornaam dat de airco installatie correct uitgevoerd wordt. Voor een professionele plaatsing doe je dan ook best een beroep op een airconditioning installateur met ruim 15 jaar ervaring. Zo heb je gegarandeerd jarenlang plezier van jouw airconditioning installatie!


Airco en airconditioning op maat
Verwarmen met fossiele brandstof is sterk belastend voor het milieu en onze leefomgeving. Met een airco in de vorm van een lucht/lucht warmtepomp is er een duurzaam alternatief dat veel efficiënter verwarmt en koelt. Verwarmen met dit type warmtepompen zorgt voor minimum 60% minder CO2 uitstoot.
Met de opwarming van de aarde en de race tegen de klok om niet meer dan 2° C toe te laten is individueel investeren in de installatie van een energiezuinige airconditioning installatie een verstandige keuze! Op deze manier kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een leefbare aarde voor onszelf, maar vooral voor volgende generaties.
Prijs airco
De actuele prijs van een airco installatie varieert naargelang het type toestel dat je laat installeren. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende systemen:
- Inverter airconditioning: dit is een enkelvoudig toestel dat zelf het vermogen bepaalt en kan snel worden geactiveerd.
- Split airconditioning: bestaande uit 2 units, eentje voor buiten en eentje voor binnen. Passend om één ruimte mee te koelen.
- Multisplit airconditioning: één buitenunit en meerdere binnenunits. Passend om meerdere ruimtes mee te koelen.
- Plafond inbouw aircotoestel: voor dit toestel wordt geopteerd om esthetische redenen en te verwerken in het plafond.
Verwarmen met airconditioning? Het kan!
Airconditioning staat nog altijd synoniem voor verkoeling op zwoele zomerdagen. En met recht. Een airco is immers ontworpen om te koelen, toch? Vandaag niet meer. Of beter gezegd: niet alleen meer. Want wist je dat de huidige airconditioners vaak uitgevoerd zijn als warmtepomp? Daardoor combineren ze airconditioning met verwarming in één unit. En daardoor kunnen ze dus elke ruimte niet alleen koelen, maar kan je ook snel en energiezuinig verwarmen met airconditioning. Met de juiste airco ben je dus altijd zeker van een aangename temperatuur in huis, en bespaar je bovendien stevig op jouw energiefactuur!

“Airco is goed voor het milieu en voor jouw gezondheid.”
Wil je graag professioneel advies? Bezoek onze showroom en ontdek alle mogelijkheden!

Hoe werkt verwarmen met airco?
Verwarming met airco komt eenvoudig gezegd neer op het omdraaien van de koelcyclus. We bekijken dit proces even van naderbij.
Wanneer een airconditioning een ruimte koelt, dan onttrekt hij warmte aan deze ruimte. Zet je de airco op de verwarmingsstand, dan gaat hij warmte onttrekken aan de buitenlucht. Deze gratis warmte wordt in het buitendeel van de airco vervolgens omgezet naar een bruikbaar niveau voor verwarming. Die warmte wordt tot slot de ruimte ingeblazen.
Tijdens het verwarmen maakt de airco zelf geen warmte aan, hij haalt de warmte enkel van buiten naar binnen.
Omdat de warmte niet aangemaakt maar enkel maar verplaatst wordt, is verwarmen met airconditioning zeer energie-efficiënt, met zeer hoge rendementen. In vergelijking met klassieke verwarming biedt een lucht/lucht warmtepomp bijgevolg een niet te onderschatten energetisch voordeel. Met 1 kW elektrische energie kan een warmtepomp bijvoorbeeld een verwarmingscapaciteit van 3 à 6 kW aanmaken dankzij de gratis warmte uit de buitenlucht.

Aircoverwarming in de winter
Allemaal mooi en wel, horen we je denken, maar in de winter is er toch geen warme buitenlucht? Toch wel, want aircoverwarming maakt gebruik van latente warmte in de buitenlucht. Daardoor kan aircoverwarming zelfs bij een buitentemperatuur van -15°C nog altijd verwarmen!
Aircosystemen waarmee je kunt koelen én verwarmen bevatten een warmtepomp. Dit type airconditioningsystemen transporteert warmte van de ene omgeving naar de andere via een koelmiddel. In de zomer wordt de warmte in huis dus aan de hand van het koelmiddel naar buiten afgevoerd. En in de winter wordt het proces eenvoudigweg omgedraaid: dan stroomt de koelvloeistof in de airconditioning de andere richting uit. Zo kan het systeem latente warmte uit de buitenlucht trekken en in de woning blazen.
Latente warmte is de energie die nodig is om een vaste stof vloeibaar te maken (ijs naar water) of een vloeibare stof naar een gas (water naar damp). In omgekeerde richting komt deze latente warmte weer vrij. Een temperatuurverschil of voelbare warmte merken we daarbij niet.
Ook bij winters weer is het daardoor mogelijk om binnen aangename temperaturen te creëren met jouw airco op basis van latente warmte. Is het echter uitzonderlijk koud, dan valt het toch aan te raden om extra verwarming te voorzien.