Wij zijn gesloten tijdens het bouwverlof van 13 juli t.e.m. 5 augustus 2024!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het installeren van zonnepanelen op je dak is een uitstekende manier om groene energie op te wekken en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen. Een van de belangrijkste aspecten bij het plannen van een zonnepaneleninstallatie is het bepalen van het juiste aantal panelen voor jouw specifieke behoeften. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals de grootte van je dak, het energieverbruik van je huishouden en de geografische locatie van je huis. In dit artikel ontdek je hoe jij het maximale voordeel uit je installatie haalt.

Factoren die de benodigde installatie beïnvloeden

Jouw energiebehoefte

Voordat je het aantal zonnepanelen kunt berekenen, is het natuurlijk belangrijk om je energieverbruik in kaart te brengen. Dit kan door je energierekeningen van de afgelopen 12 maanden te raadplegen. Noteer het totale energieverbruik in kilowattuur (kWh) voor deze periode. Dit cijfer geeft je een idee van de hoeveelheid elektriciteit die je zonnepanelen moeten opwekken om aan jouw behoeften te voldoen.

Zoninstraling en locatie

Niet alleen je verbruik, maar ook de geografische locatie van je woning speelt een cruciale rol bij het bepalen van de benodigde opbrengst van je zonnepanelen. Gebieden met een hogere zoninstraling kunnen meer energie genereren dan gebieden met minder zonlicht. Je kan de zoninstraling van je regio controleren aan de hand van zonkaarten die online beschikbaar zijn. Deze kaarten geven een schatting van het gemiddelde aantal zonuren per dag gedurende het hele jaar.

Bij Soloya als partner in hernieuwbare energie, vind je niet alleen zonnepanelen, maar ook uitgebreid advies over al je energietechnieken. Ons team tilt jouw comfort naar een hoger niveau door expertise in zonnepanelen, airconditioning, warmtepompen, thuisbatterijen en laadpalen.

Paneelrendement en capaciteit

En tot slot is het rendement van zonnepanelen een belangrijke factor bij het berekenen van het benodigde aantal panelen. Het rendement geeft aan hoeveel zonne-energie een paneel kan omzetten in elektriciteit. Standaard zonnepanelen hebben doorgaans een rendement tussen de 15% en 20%. 

Soloya werkt met de meest vooraanstaande topmerken, waaronder ELAT Solar zonnepanelen. Deze panelen hebben een uitzonderlijke efficiëntie van minimum 22%, waardoor je zonder twijfel geniet van pure kwaliteit. 

Berekenen van het aantal zonnepanelen

Om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen, gebruik je de volgende formule:

Aantal panelen = (Jaarlijks energieverbruik) / (Jaarlijkse energieopbrengst per paneel)

 

De jaarlijkse energieopbrengst per paneel kan dan weer worden berekend met deze formule:

Jaarlijkse energieopbrengst per paneel = (Paneelvermogen in kW) x (Aantal zonuren per dag) x (365 dagen per jaar) x (Paneelrendement)

Een voorbeeldberekening

Stel dat je jaarlijkse energieverbruik 10.000 kWh bedraagt en je panelen met een vermogen van 430 W en een rendement van 20% wilt installeren. Als jouw regio gemiddeld 4 zonuren per dag heeft, zou de berekening er als volgt uitzien:

Jaarlijkse energieopbrengst per paneel = 0,4 kW x 4 uur x 365 dagen x 0,20 = 1025 kWh

Aantal panelen = 10.000 kWh / 1025 kWh = 9,79 panelen

In dit geval wil je waarschijnlijk 10 panelen laten installeren om voldoende energie op te wekken om aan je behoeften te voldoen. Plan je in de toekomst een gezinsuitbreiding, een grondige renovatie waarbij je bijvoorbeeld een warmtepomp wilt installeren of andere ingrijpende veranderingen in je huishouden en woning? Ook dit is belangrijke informatie waarmee een professionele installateur als Soloya aan de slag gaat. 

Soloya is jouw partner in hernieuwbare energie

Het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen vereist dus een zorgvuldige afweging van verschillende factoren. Door die factoren te combineren en de bovenstaande formules toe te passen, kun je een goede schatting maken van het benodigde aantal zonnepanelen. Het raadplegen van een professionele zonnepaneleninstallateur kan je ook helpen bij het nemen van de beste beslissing op basis van je specifieke situatie en behoeften.

Dat is waar Soloya een rol speelt: elke dag streven wij naar vooruitgang door een continue optimalisatie van onze service en producten. Onze flexibiliteit en zorg voor onze klanten staan op de eerste plaats, zodat jij zeker bent van een uitstekende service en de zonnepaneleninstallatie die voldoet aan jouw behoeften en toekomstplannen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op! 

Geïnteresseerd in zonnepanelen?

Ons team van deskundigen staat paraat om je verder te assisteren. Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor een offerte die volledig is afgestemd op jouw wensen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?
Kies de beste airco voor jouw thuis
Waarom is het belangrijk om je hernieuwbare energie-installaties tijdig te melden?

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!