Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Hoe kan je optimaal inzetten op hernieuwbare energie in je woning?

Er bestaan heel wat hernieuwbare energiebronnen, zoals de zon, wind en aardwarmte, maar wat kies je nu best om thuis in je woning te gebruiken en zo je energiefactuur te verlagen? Wij lichten het graag even toe!

Hernieuwbare energiebronnen zijn ideaal om je woning te verwarmen of om elektriciteit te produceren. Ze zijn ook steeds meer onmisbaar gezien de normen hierrond alsmaar strenger worden. Wie vandaag een huis bouwt of verbouwt, moet minstens een E-peil van 60 halen en is verplicht om gebruik te maken van duurzame energiebronnen.

Wat is hernieuwbare energie?

Energie is hernieuwbaar als ze afkomstig is uit onuitputtelijke natuurbronnen, zoals zon, wind, aarde en biomassa. Door gebruik te maken van hernieuwbare energie voorkom je dat bepaalde bronnen wel uitgeput raken én het is goed voor het milieu. Het opwekken van deze energie veroorzaakt namelijk weinig CO2.

hernieuwbare energiebronnen

Welke soorten hernieuwbare energie zijn er?

Warmtepompen

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grond of het water. Dat maakt het een zuinige en milieuvriendelijke manier om bijvoorbeeld je woning te verwarmen, warm water te produceren en zelfs je zwembadwater te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

 • lucht-water warmtepompen
 • lucht-lucht warmtepompen
 • grond-water warmtepompen
 • water-water warmtepompen

 

Je investering in een warmtepomp verdien je relatief snel terug, gezien het rendement van deze hernieuwbare energiebron hoog is.

Zonneboilers

Om op een energiezuinige manier warm sanitair water te produceren, kan je kiezen voor een zonneboiler. Daarnaast kan je je warmwaterketel op zonnepanelen laten aansluiten. Hierdoor maak je gebruik van de gratis energie van de zon!

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de meest gekozen vorm van hernieuwbare energie. Hiermee produceer je groene energie om je woning te bijvoorbeeld verwarmen en te voorzien van elektriciteit. Daarnaast kan je er ook een warmtepomp mee aandrijven. Zo verbruik je minder elektriciteit van het net en daalt je energiefactuur ook weer!

Er is vandaag een groot aanbod zonnepanelen beschikbaar op de markt, waardoor het niet eenvoudig is om te beslissen welk merk je voor jouw woning wilt. Wij raden de hoogtechnologische zonnepanelen van ELAT Solar aan. 

Hernieuwbare energie en isoleren

Je hernieuwbare energie-installatie zal enkel renderen als je woning voldoende geïsoleerd is. Als dit niet het geval is, ontsnapt er te veel warmte uit je woning en moet je alsnog hard verwarmen, wat je energiefactuur weer doet stijgen. 

Zorg er daarom voor dat je muren en dak voldoende geïsoleerd zijn, maar vergeet ook de isolatiewaarden van je buitenschrijnwerk niet!

5 tips bij het kiezen van hernieuwbare energiebronnen

1. Neem het mee op in de bouwplannen

Bij het (ver)bouwen van een woning is het van belang om het energievraagstuk al mee op te nemen in de bouwplannen. Je denkt best al na over enkele zaken, zoals:

 • Hoe kom je tot een optimale isolatie van je woning? 
 • Ligt je dakhelling voldoende naar het zuiden gericht zodat je zonnepanelen goed renderen?
 • Is je dakoversteek ruim genoeg voorzien om oververhitting tegen te gaan?

 

Je denkt best al na over deze aspecten alvorens je de indeling van je woning gaat uittekenen.

2. Bekijk alle opties

De meest gekende bronnen van hernieuwbare energie zijn zonnepanelen, een zonneboiler, een pelletkachel of warmtepomp, maar er zijn ook minder bekende alternatieven die de moeite waard zijn:

Een warmtenet

Je kan je ook aansluiten op een warmtenet. Hierdoor hoef je al niet te investeren in een eigen verwarmingssysteem. Je kan wel best nagaan op de website van je netbeheerder of deze optie mogelijk is in jouw buurt.

Hernieuwbare energieprojecten

Je kan ook deelnemen aan een hernieuwbaar energieproject. Bijvoorbeeld door mee te investeren in een windmolen. 

3. Hernieuwbare energie op korte termijn

Zonnepanelen zijn de snelste en goedkoopste oplossing om aan de huidige energie-eisen te voldoen. Als je geen plaats hebt om zonnepanelen te laten installeren, kan je kiezen voor een zonneboiler. Hiermee kan je zo’n 50% van je warmwaterbehoefte dekken en hoef je niet in te boeten aan plaats.

4. Hernieuwbare energie op lange termijn

Op lange termijn is een warmtepomp de beste investering. Hiermee verwarm je op de meest duurzame manier.

 • Lucht-luchtwarmtepomp: de prijsvriendelijkste oplossing
 • Lucht-waterwarmtepomp: deze behaalt een hoger rendement
 • Grond-waterwarmtepomp (geothermisch): het meest efficiëntst, maar ook het duurst

5. Combineer als het mogelijk is

Om echt optimaal te genieten van hernieuwbare energie, combineer je best meerdere technieken:

 • Zonneboiler en warmtepomp: om hogere temperaturen op te wekken, heeft een warmtepomp elektriciteit nodig. Als je een zonneboiler koppelt, dan kan de warmtepomp gebruik maken van de warmte van de boiler. Zo heb je minder elektriciteit nodig en daalt je energiefactuur.
 • Zonnepanelen en warmtepomp: Je stuurt de warmtepomp aan met je eigen opgewekte zonne-energie en slaat tegelijkertijd de elektriciteit je niet onmiddellijk verbruikt op in een buffervat. Dit is een goed alternatief voor de opslag van zonnestroom, aangezien thuisbatterijen erg duur zijn.

Heb je niet voldoende budget voor een dubbele investering? Begin dan met zonnepanelen. Dit is de goedkoopste hernieuwbare energiebron. 

Ben jij helemaal overtuigd van een hybride warmtepomp?
Dan staan wij te popelen om je verder te helpen! Soloya is sinds 2006 actief in de energiesector. Dat maakt van ons een zonne-energie specialist. Je mag steeds vrijblijvend contact met ons opnemen.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is
De 5 meest gestelde vragen over airco
Waarom je nu best thuis een laadpaal kan installeren

Onze diensten

Soloya