Gasketels vs. warmtepompen: wat is de beste keuze voor jouw woning?

Bij het kiezen van een verwarmingssysteem voor je woning komt vaak de vraag: kies ik voor een gasketel of ga ik voor een warmtepomp? Hoewel de gasketel jarenlang een betrouwbare optie is geweest, wint de warmtepomp steeds meer terrein. En dat is niet zonder reden. Maar waarom kies je best voor een warmtepomp? Je ontdekt het in deze blog!

Gasketels: bekend en betrouwbaar

Gasketels zijn al decennialang een populaire keuze in veel woningen. Ze leveren snel warmte en zijn in aanschaf relatief voordelig. 

Toch is er een keerzijde aan het gebruik van gasketels. Ze werken op fossiele brandstoffen, wat niet alleen bijdraagt aan CO₂-uitstoot, maar ook afhankelijk is van de wisselvallige gasprijzen. Met de stijgende energieprijzen en de toenemende aandacht voor klimaatverandering, is een gasketel op de lange termijn minder aantrekkelijk.

Ook gaat de Vlaamse overheid in 2025 een hele set regels invoeren om het gebruik van gasketels, dus fossiele brandstoffen, te verminderen. Zo zal een aardgasaansluiting verboden zijn bij nieuwbouwprojecten, zowel bij woningen als niet-residentiële gebouwen. Dit verbod geldt ook op hybride warmtepompen die een gascondensatieketel combineert met een lucht-waterwarmtepomp. Bij het renoveren van een woning is de installatie van een nieuwe gasketel wel nog toegestaan. Je betaalt wel fors meer om je woning aan te sluiten op het gasnet. Het vervangen van je huidige gasketel door een nieuwe is ook nog mogelijk, maar de kans is reëel dat hier ook nog verstrengingen in zullen volgen.

Warmtepompen: de keuze voor de toekomst

Warmtepompen maken gebruik van natuurlijke energiebronnen zoals lucht, grond of water. Dit maakt ze niet alleen veel efficiënter dan gasketels, maar ook duurzamer.

Een bijkomend voordeel is dat warmtepompen niet alleen je huis kunnen verwarmen, maar in de zomer ook kunnen koelen. Zo geniet je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat zonder dat je extra airconditioning nodig hebt.

Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap dat 70% van de woningen klaar zou zijn voor een (hybride) warmtepomp. Hiermee bedoelen ze dat er minimale aanpassingswerken nodig zijn om het ecologische verwarmingssysteem in je woning te installeren. Wil je zelf testen of je woning klaar is voor een warmtepomp? Maak dan gebruik van deze handige tool van de Vlaamse overheid.

Hoewel een warmtepomp een hogere initiële investering vraagt, is het een toekomstbestendige keuze. De energiebesparingen die je ermee behaalt, zorgen ervoor dat je die kosten op de lange termijn makkelijk terugverdient. Bovendien zijn er verschillende subsidies beschikbaar die de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker maken. Dit maakt het niet alleen een goede keuze voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Als we de twee verwarmingssysteem naast elkaar zetten, is al snel duidelijk dat een warmtepomp de beste keuze is. Door hun duurzame werking zijn ze onafhankelijk van de prijzenmarkt én kunnen ze op een groene manier je woning verwarmen.

Bij Soloya helpen we je graag om de overstap te maken naar een duurzamer verwarmingssysteem. Neem contact met ons op voor advies op maat en ontdek hoe wij jouw woning toekomst klaar een warmtepomp!

Vraag hier je offerte aan

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Warmtepompen, dé toekomst van verwarmen
Gasketels vs. warmtepompen: wat is de beste keuze voor jouw woning?
Een digitale meter met zonnepanelen, hoe zit dat nu eigenlijk?