Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Alles wat je moet weten over airconditioning

Vroeger werd een airco vaak gezien als een luxe-item, maar tegenwoordig zie je de toestellen bijna in elke woning. Dat komt enerzijds omdat ze heel wat goedkoper geworden zijn en anderzijds omdat de gemiddelde temperatuur flink gestegen is. Een hittegolf in de zomer is geen uitzondering meer en op zo’n dagen komt een airconditioning zeker van pas.

Daikin airco installatie

Wat doet een airco?

Een airconditioning zorgt voor een betere klimaatbeheersing en is veel efficiënter dan een klassieke ventilator. Met de laatste generaties kan je niet alleen je woning koelen, maar ook verwarmen. Een investering die dus zeker het overwegen waard is!

Voor- en nadelen van een airco

Wil je een airco kopen, maar ben je nog niet overtuigd over de voordelen? Wij sommen ze nog eens even voor je op:

  • Grote koelkracht – kan een kamer snel koelen.
  • Kan ook verwarmen.
  • Automatisch een constante temperatuur.
  • Aangenaam binnenklimaat in elk seizoen.

 

Uiteraard zijn er ook enkele downsides:

  • Regelmatig onderhoud nodig.
  • Te grote temperatuurverschillen kunnen voor verkoudheden zorgen.

 

De nadelen wegen duidelijk niet op tegen de voordelen, want vooral tijdens een snikhete zomerdag gaat er niets boven de frisse lucht van een airco.

Soorten airconditionings

Er zijn verschillende soorten aircotoestellen, te onderscheiden op de mogelijke bevestigingsmethode.

Wand, plafond of mobiel

Wandairco’s worden aan de muur geïnstalleerd. Ze hebben meestal een sober design met een effen kleur en zijn vrij eenvoudig te installeren.

Mobiele airco’s zijn makkelijk te verplaatsen, want ze hebben namelijk wieltjes. Je verplaatst het toestel dus naar waar je wil. Het nadeel bij deze toestellen is de slang aan de achterkant. Die moet via een raam of deur de warme lucht naar buiten afvoeren.

Plafondairco’s zijn dan weer speciale koelcassettes die in een plafond worden ingebouwd. Dit type airconditioning vind je vaak terug in veranda’s, maar ook in kamers met een vals plafond. 

Naast deze drie soorten is er ook nog een vierde variant: een kanaalairco. Dit systeem bestaat uit één centrale koelunit, die via verschillende kanalen meerdere ruimtes koelt of verwarmt. Deze worden voornamelijk in grote gebouwen, kantoren en winkels gebruikt.

Split/multisplit

Naast de bevestigingsmethode kunnen we de verschillende modellen ook nog onderverdelen op basis van hun luchtverdeling: een split of multisplit.

  • Split: een aircosysteem met 1 buitenunit en 1 binnenunit
  • Multisplit: een aircosysteem met 1 buitenunit en meerdere binnenunits

Kostprijs

De kostprijs hangt af van het type airco, de koelcapaciteit en de complexiteit van de installatie. Voor een slaapkamer is de gemiddelde kostprijs tussen 1.500 euro en 2.500 euro, inclusief installatie.

Installatie & onderhoud

Je kan in elk type woning een airco installeren. Al doe je wel best beroep op een erkend installateur om er zeker van te zijn dat alles correct is geïnstalleerd en de nodige keuringen zijn gebeurd. 

Het is ook belangrijk om je airconditioning tijdig te laten reinigen. Zo vermijd je schimmels, bacteriën en onaangename geurtjes. Een jaarlijks onderhoud is dus zeker aangeraden, om de gebruiksveiligheid en lange levensduur van je installatie te verzekeren.

Deel dit artikel: 

Via mail
Facebook
Twitter
Meer lezen?
Waarom is het belangrijk om je hernieuwbare energie-installaties tijdig te melden?
Wat levert het meeste rendement op? Een warmtepomp of zonnepanelen?
Waarom zelf zonnepanelen installeren geen goed idee is

Zonnepanelen zonder voorschot

Geniet van de zomer en bespaar met onze tijdelijke actie: tot het einde van de zomer geen voorschot op topkwaliteit zonnepanelen!