De voordelen en subsidies van zonnepanelen

Niets dan voordelen

Aan het gebruik van zonnepanelen zijn eigenlijk alleen maar voordelen verbonden. Het is voordelig, milieuvriendelijk en flexibel in gebruik. Zonnepanelen komen namelijk overal tot hun recht. Het enige dat je nodig hebt is 15 m² vrije ruimte en een gunstig georiënteerd dak (schuin of plat).

Premies & Subsidies in 2021 – 2024

Wie vanaf 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen in werking stelt, kan hiervoor beroep doen op een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Deze premie is sinds 31 december 2020 van toepassing omdat nieuwe eigenaars van zonnepanelen niet meer in aanmerking komen voor het systeem van de terugdraaiende teller.

Het premiebedrag wordt jaarlijks aangepast op 1 januari. De datum van indienstname van de zonnepanelen bepaalt het premiebedrag.
Het premiebedrag is begrensd tot 40% van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen.
Of een woning al dan niet op het distributienetwerk aangesloten is met ‘uitsluitend nachttarief’, heeft geen invloed op onderstaande bedragen.
De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf (dus niet het vermogen van de omvormer).

 • In 2021 bedraagt de premie 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4.000 Wp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat resulteert in maximaal 1.500 euro.
 • In 2022 bedraagt de premie 225 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4.000 Wp en bijkomend 112,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat resulteert in maximaal 1.125 euro.
 • In 2023 bedraagt de premie 150 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4.000 Wp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat resulteert in maximaal 750 euro.
 • In 2024 bedraagt de premie nog 75 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4.000 kWp en bijkomend 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat resulteert in maximaal 375 euro.
 • De premie geldt enkel voor gebouwen
  • die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius uiterlijk op 31-12-2013,
  • of waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend en waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen en de EPB-aangifte op tijd werd ingediend. Gebouwen die gerenoveerd worden en waarvan de omgevingsvergunning minder dan 5 jaar geleden werd verleend, komen in aanmerking als het gebouw vóór 2014 was aangesloten op het distributienet.
 • Deze premie is er voor nieuwe fotovoltaïsche zonnepanelen met een omvormervermogen van maximaal 10 kVA.
 • Uitvoering enkel door een RESCERT-installateur.
 • De zonnepanelen moet je op het dak van een gebouw plaatsen.
 • Deze premie is éénmalig

Je kan de premie aanvragen nadat je jouw zonnepanelen hebt aangemeld én je een e-mail hebt ontvangen dat ze geregistreerd werden. Met het G-nummer kan je dan jouw premie aanvragen.
Meer info : www.fluvius.b

Zonnepanelen zijn niet meer los te denken van een thuisbatterij.

Wil je graag professioneel advies over thuisbatterijen? Neem contact met ons op en ontdek alle mogelijkheden!

Hoog rendement – Terugverdientijd zonnepanelen

Met deze subsidies ben je met zonnepanelen voordelig af. In dit geval heeft jouw installatie een terugverdientijd van ongeveer 7,5 jaar, aangezien de zonnepanelen een opbrengstgarantie van minimum 25 jaar hebben.

Geen prosumententarief meer te betalen

Met de intrede van de nieuwe premieregeling voor zonnepanelen betaal je bovendien geen prosumententarief meer.

Profiteer van een lager E-peil

Volgens de wetgeving ben je nu verplicht om een minimumaandeel hernieuwbare energie te voorzien in nieuwe gebouwen. Alle verplichtingen rond de energieprestatiewetgeving 2014 vind je terug in de EPB eisentabel. Er is ook een financieel voordeel verbonden aan de plaatsing van zonnepanelen of warmtepompen bij een nieuwbouw. Deze energiebronnen verlagen immers het E-peil waardoor je geniet van een korting op de onroerende voorheffing. Ook extra subsidie is afhankelijk van het E-peil. Lees meer over de financiële voordelen van een laag E-peil en ontdek hoe je kunt besparen.