Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Investeren in warmtepompen reduceert het meeste CO2!

Uit studies blijkt dat investeren in een warmtepomp dé ingreep bij uitstek is om snel en kostenefficiënt CO2-reductie te bereiken en de energiefactuur actief te verlagen. Nog meer zelfs dan bij zonnepanelen. Idealiter is natuurlijk de combinatie van een warmtepomp installatie en zonnepanelen.

Onlangs is beslist dat de BTW op elektriciteit van 6 naar 21% wordt verhoogd en dat dit een pervers neveneffect zou kunnen hebben op de eigenaars van warmtepompen. Ook is er sprak van een prijsstijging van 1.000 euro tegenover 250 euro voor een doorsnee gezin met een traditioneel elektriciteitsgebruik.

De Vlaamse overheid heeft de warmtepomp de voorbije jaren – terecht – gepromoot als klimaatgunstig alternatief voor traditionele verwarming op stookolie of gas. Het is daarenboven ook een uitstekend alternatief voor woningen waar geen gasleidingen in de straat zijn voorzien.

Rectangle Copy 21 6

Waarom investeren in warmtepompen?

Laat ons even zelf de rekensom maken om te achterhalen hoeveel het nu effectief meer zal kosten.

We nemen als voorbeeld een warmtepomp met een COP van 4. Voor elke gebruikte kWh elektriciteit wordt er 4 kWh warmte-energie opgewekt. Momenteel betaal je hier 0,19 euro. Met een traditionele verwarmingsinstallatie op gas betaal je voor diezelfde 4 kWh warmte-energie 0,24 euro aan gas. Dit is dus omgerekend een voordeel van 0.05 euro of ongeveer 20 procent.

Na de prijsstijging van alle recente maatregelen zal je echter 0,235 euro betalen voor die 1 kwh elektriciteit (i.p.v. 0,19 euro). Het voordeel valt dus bijna volledig weg.

Laten we als voorbeeld een nieuwbouwwoning nemen van 200m² die gebouwd is aan de maximum toegelaten norm van 70 kWh/m²/jaar. Die woning verbruikt jaarlijks 14.000 kWh aan warmte. Voor een warmtepomp met COP van 4 betekent dit 3.500 kWh elektriciteit. Aan 0,19 euro komt dit 665 euro op jaarbasis. Met de btw- en prijsverhoging van de elektriciteit zal de prijs oplopen tot 822,50 euro. Een sterke stijging van 157,50 euro maar lang geen 1.000 euro.

Een middelgrote bedrijfsinstallatie bedraagt bijvoorbeeld 250 KWp en levert jaarlijks ongeveer 230 MWh aan stroom op. Om dit te bereiken met zonnepanelen, heb je minstens 1600 m2 aan vrije ruimte op een hellend dak of zelfs 2600 m² op een plat dak nodig.

De terugverdientijd van de warmtepomp hangt af van meerdere factoren. De installatie dient al ten eerste uitgevoerd worden door de een warmtepomp installateur met de nodige vakkennis.

Verder zijn er voor warmtepompen subsidies aan te vragen bij de overheid en de netbeheerder. Daarnaast heb je bij een warmtepomp installatie recht op een fiscaal voordeel. Hierdoor kan u tot 40% recupereren op de totale investering (inclusief BTW).

Rekening houdend met al deze factoren is investeren in een energiezuinige warmtepomp in geen tijd terugverdiend!

Voordelen

Talloze troeven

De installatie van een warmtepomp levert je een indrukwekkend aantal voordelen op, gaande van milieu- tot geldbesparing. Wij sommen ze allemaal voor je op:

  • een lager E-peil voor jouw woning, dus minder onroerende voorheffing
  • minder stroomverbruik
  • hernieuwbare energie, onafhankelijk van fossiele brandstoffen
  • zeer korte terugverdientijd
  • geen schoorsteenreiniging nodig
  • design & functionaliteit
  • een lage CO2-uitstoot
  • absoluut comfort
  • lage werkings- en onderhoudskosten
  • geen tank nodig voor stookolie
  • geen gasaansluiting nodig
Mask Group 3

Verwarming met warmtepomp is erg flexibel:

  • Deze nieuwe warmtepompen zijn niet erg groot. Je kan ze dus makkelijk plaatsen, ook in een kleiner huis
  • Als je meerdere kamers wilt koelen of verwarmen, kan je meerdere binnenunits verbinden met één buitenunit. Elke binnenunit laat zich ook nog eens apart bedienen, zodat je een andere temperatuur kunt instellen voor elk deel van het huis.
  • De technologie van een warmtepomp is de laatste jaren sterk geëvolueerd en garandeert je tegenwoordig grote energiebesparingen en rendementen. En dat voel je ook in je portefeuille!

 

Hoor je dus nog eens iemand vertellen hoe leuk het is om te verwarmen met warmtepomp? Dan hoef je de mentale gezondheid van die persoon voortaan niet langer in twijfel te trekken. Want nu weet je ook dat je met deze vernieuwende, duurzame en handige oplossing altijd zeker bent van een aangenaam en gezond klimaat in huis.

“We zijn heel tevreden over Soloya, afspraken worden correct
nageleefd, leidingen worden mooi weggewerkt.
Team werkt zeer efficiënt, een aanrader!”

Wil je graag professioneel advies? Bezoek onze showroom en ontdek alle mogelijkheden!