Wij zijn gesloten tijdens de kerstvakantie vanaf 23 december t.e.m. 7 januari 2024!

Werking warmtepomp

Opwarmen en afkoelen

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een terugkerende cyclus. Een warmtepompsysteem ontleent warmte aan de omgeving en vervoert die om een constante binnentemperatuur te garanderen. Met dit systeem kan je:

  • jouw woning verwarmen
  • sanitair water verwarmen
  • koelen
  • jouw zwembad verwarmen
Rectangle Copy 8
Werking warmtepomp

De terugkerende cyclus van een warmtepomp:

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op 4 verschillende stappen die elkaar voortdurend opvolgen:

  • de verdamper zet de vloeistof om in gas, zodat deze de warmte uit de warmtebron kan onttrekken. Er zijn 3 types van warmtebronnen: lucht, water en grond
  • de elektrische compressor zuigt de gassen uit de verdamper en comprimeert het gas waardoor de druk en dus de temperatuur stijgt
  • de condensor zorgt ervoor dat het gas zijn warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem (water of lucht)
  • het expansieventiel verlaagt de druk van de vloeistof, waarna deze verdampt en de cyclus opnieuw begint

Geothermische warmtepompen

De geothermische warmtepomp haalt de nodige warmte uit de grond. De termen grond/water warmtepomp en bodem/water warmtepompen worden hier vaak voor gebruikt. Dit warmtepompsysteem is een voorbeeld van passieve warmtepompkoeling. In de zomer wordt de koelte vanuit de grond gebruikt om de nodige ruimtes te koelen. In de winter wordt de afgevoerde warmte in de grond dan via een compressor naar boven gehaald en vrijgegeven aan de te verwarmen ruimtes. Dit systeem laat dus toe om zowel te verwarmen en koelen met het hoogste rendement.

warmtepomp

Lucht/lucht warmtepompen

warmtepompen 5 1

Jouw huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp zonder te hoeven aan comfort kan nu met een bijzonder voordelig systeem. De lucht/lucht warmtepomp haalt eveneens energie uit de buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar rechtstreeks af in huis. Tijdens de zomermaanden kan dit systeem omgekeerd ingesteld worden en wordt warme lucht naar buiten afgevoerd om voor de nodige verkoeling te zorgen. Dit warmtepompsysteem waarborgt zo een constante temperatuur het ganse jaar door. Daarenboven produceert een lucht/lucht warmtepompsysteem 2 tot 4 meer energie dan vereist is om te functioneren.

Lucht/water warmtepompen

Lucht/water warmtepompen worden vaak gekozen bij renovaties. Bij renovatieprojecten is het immers dikwijls niet mogelijk om een geothermische warmtepomp te installeren als bron van warm water. Een lucht/water warmtepomp laat toe een milieuvriendelijk energiesysteem te installeren in een bestaande woning. Een goede oplossing is dan een pomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht, omdat er voor dit systeem geen ingrijpende aanpassingen nodig zijn, zoals een grondboring.

Lucht Water 300x200 1

Hybride warmtepompen

Hybride warmtepomp 245x300 1

Jammer genoeg zijn veel woningen nog niet voldoende geïsoleerd om ten volle te kunnen genieten van het rendement van een warmtepomp. De hybride warmtepomp is dan het aangewezen alternatief voor de gasketel.

Dit warmtepompsysteem combineert immers 2 elementen; een warmtepomp een gascondensatieketel. Met een hybride warmtepomp bespaar je gemiddeld 20 tot 25% op jouw energierekening.

Wil je meer weten over de werking van een warmtepomp?

Contacteer ons voor meer informatie over de werking van een zonepaneel of voor advies op maat

De traditionele verwarming herontdekt

Met een warmtepompsysteem kies je voor een doeltreffende en efficiënte verwarming van:

  • Een woning of gebouw zoals winkels, kantoren, scholen en recreatieruimtes
  • Sanitair water

De ecologische en voordelige warmtepomp is daarmee de klassieke verwarming van het moment en de toekomst. Soloya maakt enkel gebruik van de meest geluidsloze en discrete warmtepompen en de meest vooraanstaande technologie die uw energiefactuur sterk doet verminderen. Onze ervaren installateurs garanderen daarenboven een perfect plaatsing en dimensionering van jouw warmtepomp zodat je geen onaangename verrassingen hebt nadien.